Stvaranje novog partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine

Objavljeno: 19. 02. 2019. , Ažurirano: 24. 11. 2020.

Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU stupio je na snagu 31. siječnja 2020. godine u ponoć po srednjoevropskom vremenu te UK od tada više nije članica EU-a i smatra se trećom zemljom.

Sporazum se sastoji od dva glavna dokumenta:

Sporazumom je utvrđeno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2020. godine, predviđeno za pregovore o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, koji su u tijeku.

Tijekom prijelaznog razdoblja trgovinski i drugi odnosi između dvije strane su nepromijenjeni te se na Ujedinjenu Kraljevinu i dalje primjenjuje pravo EU-a.

U središtu pregovora o gospodarskom partnerstvu nalazi se sveobuhvatan i uravnotežen sporazum o slobodnoj trgovini, koji će uspostaviti novi režim pristupa tržištu EU i UK, a koji se znatno razlikuje od sudjelovanja na unutarnjem tržištu i carinskoj uniji.

Ako na kraju prijelaznog razdoblja ne bude ratificiran sporazum o uspostavi budućeg partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, od 1. siječnja 2021. godine, međusobna trgovina obavljat će se  pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije.

Europska komisija još od jeseni 2017. godine, priprema gospodarstvenike i druge dionike kako bi se sa što manje poremećaja pripremili za znatne promjene do kojih će doći nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti unutarnje tržište i carinsku uniju te je u srpnju o.g., objavljena Komunikacija o spremnosti za kraj prijelaznog razdoblja u odnosima EU i UK.

Aktualne obavijesti o stvaranju novog partnerstva EU i UK dostupne su na stranici Europske komisije na kojoj se kontinuirano objavljuje i ažurira čitav niz sektorskih obavijesti o pripravnosti koje bi gospodarski subjekti trebali pratiti u sklopu svojih aktivnosti pripreme na promjene koje će nastupiti u njihovu poslovanju s poslovnim partnerima iz UK nakon prijelaznog razdoblja.

Europska komisija je za potrebe poduzeća koja posluju s britanskim partnerima objavila upute pod nazivom Brexit - kako se pripremiti za kraj prijelaznog razdoblja i kontrolni popis koji predstavlja pregled glavnih područja promjena koje će u svakom slučaju nastupiti 1. siječnja 2021., neovisno o tome hoće li biti postignut dogovor o budućem gospodarskom i sigurnosnom partnerstvu.

Također, britanska Vlada je pokrenula kampanju Keep Business Moving, kako bi se europski gospodarski subjekti pravovremno pripremili na promjene u poslovanju na britanskom tržištu te kako bi mogli nastaviti poslovanje s britanskim partnerima sa što manje poremećaja nakon što UK napusti jedinstveno tržište.

Dodatno, osnove informacije i obavijesti vezane za promjene koje fizičke i pravne osobe mogu očekivati u budućim odnosima EU i UK možete pratiti na mrežnim stranicama: