Stvaranje novog partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine

Objavljeno: 19. 02. 2019. , Ažurirano: 03. 03. 2020.

Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU stupio je na snagu 31. siječnja 2020. godine u ponoć po srednjoevropskom vremenu te UK od tada više nije članica EU-a i smatra se trećom zemljom.

Sporazum se sastoji od dva glavna dokumenta:

Sporazumom je utvrđeno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2020. godine, tijekom kojega će se pregovarati o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Prijelazno razdoblje može se produljiti jedanput na razdoblje do jedne ili dvije godine, ako se obje strane slože s time prije 1. srpnja 2020. godine.

Tijekom prijelaznog razdoblja trgovinski i drugi odnosi između dvije strane će ostati nepromijenjeni i nastavit će se primjena prava EU-a na Ujedinjenu Kraljevinu.

U središtu pregovora o gospodarskom partnerstvu nalazit će se sveobuhvatan i uravnotežen sporazum o slobodnoj trgovini, koji će svakako uspostaviti novi režim pristupa tržištu EU i UK, koji se znatno razlikuje od sudjelovanja na unutarnjem tržištu i carinskoj uniji. 

Ako na kraju prijelaznog razdoblja ne bude ratificiran sporazum o uspostavi budućeg partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, od 1. siječnja 2021. godine, međusobna trgovina obavljat će se  pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije.

Europska komisija još od jeseni 2017. godine priprema gospodarstvenike i druge dionike da se pripreme za znatne promjene do kojih će doći nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti unutarnje tržište i carinsku uniju te je objavila paket materijala s jednostavnim kontrolnim popisom u 5 točaka i pregledom nužnih koraka koje gospodarstvenici trebaju poduzeti kako bi osigurali prijelaz na moguće nove uvjete poslovanja sa što manje poremećaja.

U okviru provedbe mjera pripravnosti EK kontinuirano objavljuje čitav niz sektorskih obavijesti o pripravnosti koje bi gospodarski subjekti trebali pratiti u sklopu svojih aktivnosti pripreme na promjene koje bi mogle nastupiti u njihovu poslovanju s poslovnim partnerima iz UK.

Aktualne obavijesti o stvaranju novog partnerstva EU i UK dostupne su na stranici Europske komisije.

Dodatno, osnove informacije i obavijesti vezane za promjene koje fizičke i pravne osobe mogu očekivati u slučaju postizanja sporazuma o budućim odnosima EU i UK možete pratiti na mrežnim stranicama: