Izvor: HGK

Podržimo održivo_pokažimo primjere dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj


Objavljeno: 07. 03. 2019. , Ažurirano: 11. 04. 2019.


Novi Program održivog razvoja do 2030. (Transforming our World: 2030 Agenda for Sustainable Development) usvojen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna 2015. u New Yorku. U samom središtu Programa nalazi se 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva donesenih radi okončanja siromaštva, zaštite planeta te osiguranja prosperiteta i mira. Kako bi se osigurala njegova provedba, Program 2030. poziva na revitalizaciju globalnog partnerstva i dobrog upravljanja.

Republika Hrvatska je, kao jedna od potpisnica, preuzela obvezu njegove provedbe. Ove će godine prvi put objaviti Dobrovoljni nacionalni pregled (DNP) i predstaviti ga sredinom srpnja 2019. na ministarskoj razini u New Yorku. U DNP-u će prikazati aktivnosti i rezultate provedbe 17 ciljeva održivog razvoja, s primjerima dobre prakse.

Poslovni sektor ima značajnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja. Prema izvještaju Komisije za poslovanje i održivi razvoj iz 2017. čiji je suosnivač Paul Polman, ujedno i predsjednik Međunarodne trgovačke komore i lider održivosti u poslovnoj zajednici, ostvarenje ciljeva održivog razvoja otvara nove tržišne mogućnosti u četirima područjima u vrijednosti od najmanje 12 bilijuna USD. To su hrana i poljoprivreda, gradovi, energija i materijali te zdravlje i dobrobit. Ta područja predstavljaju oko 60 posto realnoga gospodarstva i ključna su za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Kako bi u potpunosti mogle iskoristiti ove poslovne mogućnosti, tvrtke moraju s jednakim interesom i entuzijazmom promicati društvenu i okolišnu održivost, kako nastoje postići tržišni udio i vrijednost za dioničare.

Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK pripremila je ovaj obrazac kako bi tvrtkama omogućila da opišu svoje dobre prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja i daju pozitivan doprinos u pripremi prvog DNP-a.  

Unaprijed zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i trudu.

Sa svim dodatnim pitanjima možete se obratiti putem e-adrese: jmartulas@hgk.hr.