Vrijeme održavanja: 21.06.2016.

Boris Žgomba ponovno izabran za predsjednika ECTAA-e

Objavljeno: 01. 06. 2016. , Ažurirano: 03. 07. 2016.

„Ponovno imenovanje na funkciju potpredsjednika Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) potvrda je kvalitetnog rada za vrijeme prošlog mandata“ rekao je predsjednik Udruženje putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba na sjednici Vijeća Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori održanoj jučer u HGK te je napomenuo kako je važno da Udruženje putničkih agencija pri HGK ima svog predstavnika na tako visokoj funkciji u krovnoj organizaciji europskih putničkih agencija. Žgomba dodaje kako će kao potpredsjednik ECTAA-e  i dalje sudjelovati u kreiranju glavnih turističkih smjernica i daljnjem jačanju značenja i pozicije poslovanja putničkih agencija u Europi. „Jedan od prioriteta bit će zalaganje za razvoj i promociju poslovanja hrvatskih turističkih agencija te cjelokupnog turističkog gospodarstva, kao i jačanje pozicije Hrvatske na turističkoj mapi Europe“, rekao je Žgomba te dodao kako su u odbore ECTAA-e imenovani i pomoćnica direktorice Sektora za turizam HGK Sanela Vrkljan, koja je imenovana i za poslovnog tajnika Udruženja putničkih agencija pri HGK, voditelj ključnih kupaca iz Uniline Domagoj Hunski, direktor Kompas Zagreb Ivan Pukšar te savjetnik Upravnog odbora UHPA-e, Željko Trezner i voditeljica ureda UHPA-e Ivana Maltar.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnoj situaciji i poslovanju putničkih agencija. Što se tiče turističke godine, iznesena su iskustva koja govore da je prvih pet mjeseci lošije ili jednako u odnosu na prethodnu godinu, dok se na razini cijele godine s umjerenim optimizmom očekuju rezultati na razini prošle godine. Posebno je izdvojena primjena posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija kao gorući problem čije bi rješavanje moglo znatno utjecati na povećanje profitabilnosti putničkih agencija koja je u padu zadnjih godina.

Osim zakonske legislative, profitabilnost putničkih agencija prvenstveno otežavaju nelojalna tržišna utakmica te nekvalificirana radna snaga. „Upravo je nelojalna tržišna utakmica najveći problem s kojim se agencije susreću“, rekao je Tomislav Fain, član Vijeća UPA-e. Laura Popovac, član vijeća UPA-e, je istaknula kako je turistima teško ponuditi punu uslugu u predsezoni i postsezoni jer je velik broj sadržaja zatvoren. „Već danas moramo raditi na rješenju problema nekvalificirane radne snage kako bismo rezultate vidjeli 2020. godine“, rekao je Jurica Glavina, član Vijeća UPA-e.

Ukoliko se nešto ne promjeni, članovi Vijeća UPA-e pri HGK upozoravaju kako bi većina agencija  mogla biti prisiljena potražiti druge načine poslovanja kroz preseljenje u druge zemlje regije čime Hrvatska gubi fiskalni doprinos od njihovog poslovanja, a što dovodi i do rasta nezaposlenosti.

Najavljeno je da će i ove godine biti provedeno ocjenjivanje DMK putničkih agencija za dodjelu priznanja Turistički cvijet.