Vrijeme održavanja: 05.02.2018.

Objavljeno: 30. 01. 2018. , Ažurirano: 06. 02. 2018.

„Hrvatska će uvođenjem eura ostvariti značajne i trajne koristi, koje su znatno veće od troškova uvođenja eura“, istaknuo je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend na predstavljanju Strategije uvođenja eura u Hrvatskoj 5. veljače u Županijskoj komori Zadar.

Na predstavljanju Eurostrategije pred dvadesetak predstavnika izvoznika i banaka koje djeluju na području Zadarske županije viceguverner Faulend argumentirano je pobrojio i usporedio koristi i troškove uvođenja eura. Uklanjanje jedne od velikih ranjivosti hrvatskoga gospodarstva – valutnog rizika, smatra najvećom koristi za Hrvatsku s trajnim vremenskim učinkom. Nešto se manja korisnost, također s trajnim učinkom, očekuje kroz smanjenje kamatnih stopa, poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima, otklanjanje rizika valutne krize i druge učinke manje važnosti. S druge strane, većina troškova uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Viceguverner Faulend upoznao je prisutne s procesom uvođenja eura te predstavio koristi i troškove, odnosno rizike koje taj proces donosi te potrebne aktivnosti Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi je korak javna rasprava koja je u tijeku, a nakon toga ulazak u europski tečajni mehanizam, tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, međutim nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura.

Nakon prezentacije viceguverner i suradnici sudjelovali su u raspravi s gospodarstvenicima o troškovima uvođenja eura, o mogućem povećanju maloprodajnih cijena, o učincima uvođenja eura u tzv. novim zemljama EU i drugim dvojbama koje ova tema postavlja pred hrvatsko gospodarstvo.