Vrijeme održavanja: 13.02.2018.

Objavljeno: 29. 01. 2018. , Ažurirano: 14. 02. 2018.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organizira ciklus prezentacija Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Prezentaciju će u ŽK Bjelovar 13. veljače, u 11 sati na adresi Petra Preradovića 4/I održati Guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić.

Cilj je prezentacije detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH, koristi su uvođenja u načelu trajne i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom smislu, pozitivni učinci uvođenja eura odnosit će se i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.  

Predviđeno je trajanje prezentacije do 45 minuta, nakon čega slijedi rasprava.

Sudjelovanje na prezentaciji je bez naknade, uz prijavu putem prijavnog obrasca, a za sve se dodatne informacije možete javiti na e-mail hgkbj@hgk.hr.