Reorganizacija djelatnosti ključna za očuvanje radnih mjesta

Objavljeno: 26. 03. 2020. , Ažurirano: 26. 03. 2020.

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet ima teške posljedice na poslovanje, a posebno će se odraziti na tekstilnu i odjevnu industriju koja je uvozno ovisna o materijalu i sirovinama. Više od 50 posto svih sirovina i materijala se uvozi, dok se više od 50 posto proizvodnje izvozi.

„Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije – prekid dobave sirovina s jedne strane te smanjena potražnja i prekid isporuke roba na inozemno tržište, uglavnom zemlje EU-a,“ rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić i pojasnio da se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom koja je prva na udaru krize.

Naglašava da pad globalne potražnje za proizvodima smanjuje narudžbe stranih partnera, ali i otežava protok ključnih sirovina pa tako onemogućuje održavanje kontinuirane proizvodnje. Kako je riječ o pretežito radno intenzivnoj industriji, vrlo je velik pritisak na troškove poslovanja te nemogućnost dugoročnog održavanja broja zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji.

„Ova kriza je naravno i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu. Naime, trenutno je jako otežana nabavka pojedinih ključnih proizvoda, ali i onih koji su standardne naravi, no zbog svog porijekla s Dalekog istoka su svejedno jako teško dobavljivi u ovom trenutku,“ kaže Sabolić.

Tekstilna je industrija u stanju u većim količinama proizvoditi kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu te odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku.

U vezi sa specijalnim zaštitnim sredstvima, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, pojašnjava da ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3, jedine certificirane maske koja štiti od koronavirusa, te da je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta koju naša zemlja u ovom trenutku nema. U Udruženju smatraju da bi opremanje zdravstvenog sustava i ostalih ključnih službi opremom u kratkom roku bilo dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje te dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje.