Objavljeno: 12. 11. 2021. , Ažurirano: 12. 11. 2021.


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović održao je sastanak s veleposlanikom Islamske Republike Iran Parvizom Esmaeiliem, a glavna tema razgovora bila je jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Irana.

Burilović je istaknuo kako su sankcije koje Iran trpi kočnica razvoju ekonomskih odnosa, kao i problemi s transakcijom novca. "Unatoč tome, postoji iznimno dobra volja naših poduzetnika za suradnju. U HGK uvijek imate partnera, stojimo vam na raspolaganju kako bi maksimalno olakšali poslovanje našim i iranskim tvrtkama. Znamo koliko je velik potencijal iranskog tržišta, koliko ulažete u obrazovanje, razvoj industrije i dobro ekonomski stojite unatoč višegodišnjim sankcijama. Jedva čekam potpunu normalizaciju poslovnih odnosa jer ćemo tada moći otključati kompletan potencijal naše suradnje. Naravno, moramo vidjeti i što možemo učiniti u ovim zadanim uvjetima, a HGK je spreman dati svoj obol u tome", poručio je Burilović, dodavši kako veliku priliku za jačanje suradnje vidi u prehrambenoj industriju gdje više od stotinu naših tvrtki ima halal certifikat.

Parviz Esmaeili i Luka Burilović 2000x865.jpg
Parviz Esmaeili, veleposlanik Islamske Republike Iran, i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore; Izvor: HGK.


Esmaeili je uvodno čestitao Buriloviću na izboru za treći mandat na čelu HGK, kazavši kako je to dokaz povjerenja poslovne zajednice, a potom se osvrnuo na svoj dosadašnji rad. "Nema dovoljno razmjene informacija među našim poduzećima, zato sam nastojao aktivno upoznati hrvatsku poslovnu zajednicu i konkretno im pomoći u savladavanju izazova pri izlasku na iransko tržište. Kroz zadnjih godinu dana sam imao broje online sastanke s iranskim regionalnim komorama i prezentirao im specifičnosti hrvatskog gospodarstva. Pokušavam naći hrvatskim tvrtkama relevantne sugovornike u Iranu jer se u ovoj situaciju ne smijemo predati, dapače, moramo raditi što više na dobrobit naših dviju država", naglasio je Esmaeili, dodavši kako potencijal za razvoj suradnje vidi u turizmu i farmaceutici.

Načelno je dogovoreno održavanje Dana hrvatskih tvrtki u Iranu na kojima bi se okupili i svi iranski biznismeni zainteresirani za suradnju, a zaključeno je i kako bi važan iskorak u razvoju turizma i gospodarskih odnosa općenito predstavljalo uvođenje leta od Zagreba, preko Teherana do Pekinga.

Inače, robna razmjena između Hrvatske i Irana rekordni je iznos dosegla u 2018. s više od 82 milijuna dolara, u 2020. je pala na tek 7,8 milijuna, ali u prvoj polovici 2021. bilježi rast veći od 150 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Potpredsjednik HGK Barbarić, predsjednik HGK Burilović, Ante Perica iz Sektora za međunarodne poslove HGK, prvi savjetnik Veleposlanstva Hassan Nejad, veleposlanik Esmaeili i prevoditelj Allaei (na fotografiji, s lijeva na desno)
Izvor: HGK