Objavljeno: 25. 01. 2022. , Ažurirano: 11. 04. 2022.

Vrijeme održavanja: 25.01.2022.


Izaslanstvo Privredne komore Crne Gore, koje je predvodila novoizabrana predsjednica Nina Drakić je tijekom službenog boravka u Republici Hrvatskoj posjetilo Hrvatsku gospodarsku komoru gdje su ih primili predsjednik Luka Burilović i potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Na sastanku su razmijenjena iskustva u organizaciji poslovanja, odnosno kreiranju novih komorskih usluga i poslovnih procesa, a posebno je prezentiran projekt HGK – Digitalna komora. Dogovorena je zajednička organizacija poslovnog foruma uz nazočnost hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika tijekom ove godine, na kojem bi se utvrdile smjernice buduće suradnje.

Dvije komore su potpisale Sporazum o suradnji 2007. godine i od tada je u suorganizaciji dviju institucija održan veliki broj poslovnih skupova, foruma i b2b sastanaka uz sudjelovanje hrvatskih i crnogorskih poduzetnika.

Tržište Crne Gore je važno i dobro poznato hrvatskim tvrtkama koje ovdje tradicionalno imaju svoju nišu, prepoznatljive su i dobro pozicionirane. Trenutno tamo radi više od pedeset hrvatskih tvrtki koje posluju preko svojih tvrtki kćeri, predstavnika, zastupnika i distributera.

Hrvatska kontinuirano s Crnom Gorom bilježi trgovinski suficit. Tako je prema zadnjim podacima DZS-a ukupna robna razmjena između Hrvatske i Crne Gore za prvih 10 mjeseci 2021. godine iznosila 183,9 milijuna eura, što je povećanje za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a većina iznosa se odnosi na hrvatski izvoz koji je iznosio 171 milijun eura.

Sastanak delegacija HGK i Privredne komore Crne Gore (na slici desno)
Izvor: HGK