Vrijeme održavanja: 22.04.2021.

Objavljeno: 22. 04. 2021. , Ažurirano: 22. 04. 2021.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sastao se s predstavnicima Süzer Grupe na čelu s vlasnikom Mustafom Süzerom, predsjednikom Uprave KentBanke Hasanom Ecesoyem i predsjednikom Nadzornog odbora Mehmetom Gani Sönmezom.

Süzer Grupa je turski holding s poslovima u brojnim sektorima, od financija, preko građevinarstva i energetike, do turizma. Na hrvatsko tržište su ušli 2011. kupnjom KentBanke (tadašnje Banke Brod).

Mustafa Suzer i Luka Burilović.jpg
Vlasnik Süzer Grupe Mustafa Süzer i predsjednik HGK Luka Burilović; Izvor: HGK.


Burilović je uvodno predstavio investicijske prilike i stanje u hrvatskom gospodarstvu kazavši kako je korona zaustavila pozitivne trendove koje smo bilježili prije pandemije, ali da se nada da će se ekonomija jako brzo vratiti na prijašnje razine.

Süzera je zanimalo kakve se investicijske mogućnosti nude u Hrvatskoj u pandemijsko vrijeme, a Burilović mu je odgovorio da su propulzivni sektori energetika, IT, farmaceutika, poljoprivredno-prehrambena industrija te turizam, unatoč koroni.

Poseban interes Süzer je pokazao za investiranje u obnovljive izvore energije, prvenstveno u solarne i vjetroelektrane. Dogovoreno je da će HGK izraditi analizu ulagačkih potencijala u tu branšu koja će biti na raspolaganju i drugim investitorima.

Ecesoy je prezentirao poslovanje KentBanke kazavši kako su vrlo zadovoljni provedbom nove strategije prema kojoj pojačano ulažu u digitalno bankarstvo i pripremaju nove proizvode za domaće tržište na kojem trenutno imaju 15 poslovnica. Istaknuo je da su mnoge turske tvrtke zainteresirane za sudjelovanje u procesu obnove od potresa te da tu vidi priliku za jačanje suradnje.

Inače, robna razmjena Hrvatske i Turske u 2019. je iznosila 583 milijuna dolara, a u pandemijskoj 2020. je narasla na 622 milijuna.