Predsjednik HGK Luka Burilović
Izvor: HGK

Predsjednik HGK Burilović: Nije dovoljan set mjera za 'ovdje i sada'


Objavljeno: 12. 02. 2019. , Ažurirano: 12. 02. 2019.


Za turizam ključno poslodavcima otvoriti prostor za povećanje plaća

"Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3.800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1.200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za "ovdje i sada", već dugoročan plan", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti.

Poručio je kako je ključno poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage te kako u razvoju turizma uvijek trebamo imati na umu širu sliku gospodarstva.

"Razvojem turizma s ponudom visoke kvalitete idemo prema cjelogodišnjem poslovanju. Za primjer mogu navesti zdravstveni turizam. To pak znači manje sezonaca i više radne snage sa sigurnim radnim mjestom i kontinuiranim izvorom primanja", zaključio je Burilović.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, kazala je kako na uspjeh u turizmu utječu mnogi faktori. "Značaj turizma za našu zemlju je neupitan, ali naredna godina će biti izazovna zbog brojnih vanjskih čimbenika poput recesije u Italiji, usporavanja rasta Njemačke i povratka Turske kao destinacije. Turizmu je stoga bitna snažnija potpora Vlade kako bi bili konkurentniji. Zbog iseljavanja povećani su pritisci da se izjednače uvjeti rada s onima na tržištu EU", naglasila je Deranja i pozvala da se smanji opterećenje rada ili snizi PDV kako bi se povećao investicijski potencijal turističkih tvrtki.

IMG_4466 860x645.JPG

Uzvanici i posjetitelji konferencije; Izvor: HGK.

"Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, ove godine je 20.000 nezaposlenih izrazilo želju za rad u turizmu, a za njih smo organizirali povezivanje s poslodavcima. Omogućili smo povratak umirovljenika u svijet rada na pola radnog vremena te povećali kvote za strane radnike, a sve to bi trebalo smanjiti pritisak na tržište rada", kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. "Mi smo svi stavili 'dresove' sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko 2 milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike", izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te uz usluge prodavati i znanje.

DSCF1837 860x484.jpg

Ministri Cappelli, Tolušić i Pavić s predsjednikom HGK Burilovićem; Izvor: HGK.

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, je rekao da je turizam za naše gospodarstvo neprocjenjiv. Uz 12 milijardi eura prihoda prošle godine donosi i dizanje drugih povezanih grana, a naročito poljoprivredne i prehrambene industrije. "Postali smo destinacija poznata po gastronomiji i dobrim vinima, a bez turizma to ne bi bilo moguće. Što se tiče nedostatka radnika, o tome smo morali razmišljati prije pet godina kad je na burzi bilo 300.000 nezaposlenih, ali nije kasno i svi zajedno moramo raditi na tome da se situacija popravi", poručio je Tolušić, uz napomenu da se ništa neće popraviti preko noći.

U sklopu konferencije održane su dvije panel-rasprave o tome kako privući i zadržati turističkoga djelatnika te kako upravljati ljudskim potencijalima i obrazovati ljude za turizam. Ciljevi konferencije su utvrđivanje stanja na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, usklađivanje potreba poslodavaca sa obrazovnim sustavom te analiza zanimanja budućnosti u turizmu. Zainteresiranima su također prezentirane mogućnosti korištenja EU fondova za zapošljavanje i edukaciju u sektoru turizma i ugostiteljstva.