Vrijeme održavanja: 28.01.2021.

Objavljeno: 26. 01. 2021. , Ažurirano: 26. 01. 2021.

Povodom Europskoga dana zaštite osobnih podataka, Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira online konferenciju Digitalna transformacija i zaštita osobnih podataka u doba globalne pandemije u četvrtak, 28. siječnja, od 10 do 14 sati.

U jeku pandemije zaštita podataka i digitalna transformacija postale su ključni faktori za opstanak na tržištu. Mali i srednji poduzetnici moraju agilnije reagirati na izazove odnosno razviti cjelovitu strategiju digitalne transformacije poslovanja kako bi mogli odgovoriti na aktualnu krizu. Jedna od najznačajnijih prepreka digitalizaciji je zabrinutost korisnika zbog kibernetičke sigurnosti i zaštite njihovih osobnih podataka.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovat će i Europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiórowski, a obratit će se i ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić, savjetnik predsjednika HGK i voditelj Samostalne službe za informacijsku sigurnost i obrazovanje HGK Petar Mišević, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

S ciljem podizanja svijesti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti – Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije 2006. godine proglasilo 28. siječnja Europskim danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Danom privatnosti.

U fokusu ovogodišnje konferencije su mikro, mali i srednji poduzetnici koji su tijekom pandemije postali najugroženiji dio gospodarskoga sustava u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europskoj uniji. Njima je Agencija za zaštitu osobnih podataka posvetila posebnu pažnju u 2020., online radionicama prilagođenima njihovim specifičnim potrebama. Uz potporu Hrvatske gospodarske komore provodi EU projekt Awareness Raising Campaign for SMEs, kampanju podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike koji sufinancira Europska unija iz Programa za prava, jednakost i građanstvo. 

Više informacija o programu i o postupku prijave dostupno je OVDJE.