Izvor: Pixabay

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika tramvajima tijekom epidemije koronavirusa


Objavljeno: 27. 04. 2020. , Ažurirano: 27. 04. 2020.


Ove se preporuke odnose na provedbu mjera pri prijevozu putnika tramvajima radi zaštite vozača i putnika.

1. Higijena vozačkog mjesta. Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno, prebrišu površine sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na  vratima, polica za naplatu voznih karti, radna ploča.

2. Vožnja s maskom. Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

3. Higijena ruku. Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa...).

4.  Dodirivanje lica. Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos jer tim putem virus može ući u tijelo.

5. Kontakt s putnicima. Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima pri komunikaciji s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1 – 2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.

6. Tjelesna udaljenost. U tramvaju treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

7. Način prijenosa zaraze. Budite svjesni da se koronavirus prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

8. Kihanje/kašljanje. Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom pri kašljanju ili kihanju i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

9. Higijena putničkog prostora. Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (tramvaja) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti tramvaja posebno obratite pažnju na prozorska stakla te rukohvate u tramvaju i na vratima. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

10. Fizička udaljenost među putnicima. Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućuje propisani razmak među njima. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

11. Prozračivanje putničkog prostora. Redovno prozračujte putnički prostor pri stajanju na stajalištima. Ako vremenske prilike i temperatura to dopuštaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje.

12. Kontrolori u tramvaju. Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

13. Oboljenje voznog osoblja. Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19, kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.
 
 
Uputa za korištenje dezinficijensa za ruke

  • Preporučeno je da se prije korištenja dezinficijensa, ruke operu sapunom i vodom, posebice kad su vidljivo zaprljane (postupak pranja traje 20 sekundi).
  • U slučaju da nema mogućnosti pranja ruku sapunom i vodom, potrebno ih je dezinficirati dezinficijensom za ruke.
  • Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti na suhe i čiste dlanove u količini od 1 do 2 ml (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).
  • Dlanove i područje među prstima potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.
  • Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti nadređenom radniku u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju, kako bi se osigurao novi.