Objavljeno: 20. 07. 2020. , Ažurirano: 20. 07. 2020.

"Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju. Stoga smo za srijedu dogovorili sastanak s njim i očekujemo da će se koordiniranim radom tih dvaju ministarstava iznaći rješenje", istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić nakon današnjeg sastanka predstavnika veledrogerija s ministrom Berošem u Ministarstvu zdravstva.

Kulić je naglasio kako je dug od 4,1 milijardu kuna poprimio neodržive razmjere te da nas bez hitne uplate od minimalno milijardu kuna u sustav čeka nestašica lijekova. "Sustavno rješenje problema sigurno neće biti brzo, no da bi se očuvala stabilnost tržišta, potrebna je uplata od najmanje milijardu kuna do kraja mjeseca, a onda još milijarda do polovine jedanaestog mjeseca jer bolnički sustav svaki mjesec generira oko 200 milijuna kuna duga", pojasnio je Kulić.

Jasminko Herceg iz Medike je kazao kako su već sada u problemima jer neće moći isporučiti sve proizvode svim bolnicama te da su u istoj situaciji i sve druge veledrogerije. "Ova milijarda kuna nije zahtjev, već jedan minimalan znak ekonomske i financijske higijene koju bi država odnosno Ministarstvo zdravstva trebalo pokazati. To nam je nužno kako bismo preživjeli ljeto", poručio je Herceg.

Predstavnici veledrogerija ističu da su zbog pandemije bolesti COVID-19 unatoč svim problemima u opskrbnom lancu osigurali neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, ali da više ne mogu podnositi teret kreditiranja zdravstvenog sustava.