Vrijeme održavanja: 06.06.2019. - 08.06.2019.

Objavljeno: 06. 06. 2019. , Ažurirano: 06. 06. 2019.

Izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, sudjeluje na Međunarodnomu gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF 2019) koji se održava 6. i 7. lipnja.

„Za nas je važno da smo tu prisutni jer bilježimo rast ekonomske suradnje s Rusijom, posjećuje nas sve više ruskih turista, a prema iskustvima našeg predstavništva u Moskvi, sve više hrvatskih poduzetnika traži prilike na ovom velikom tržištu“, istaknuo je Burilović.

U sklopu Foruma održan je sastanak predsjednika HGK s ministrom Vlade Moskve Sergejem Čerjominom na kojem su razmotrene mogućnosti gospodarske  suradnje i organizacije zajedničkog gospodarskog foruma hrvatskih i moskovskih kompanija koji će biti održan 1. srpnja u okviru dana Moskve u Zagrebu u HGK.

SPIEF je u zadnjih dvadesetak godina postao jedna od vodećih svjetskih platformi za susrete pripadnika poslovne zajednice koje zanimaju gospodarska događanja u Rusiji i tržištima u razvoju.

Ovogodišnji program Foruma ima četiri glavne teme. U sklopu prve teme će sudionici raspravljati o pitanjima vezanim za trendove u međunarodnoj ekonomiji, ljudskom razvoju, okolišu i trgovini, s posebnim fokusom na zaštitu okoliša. Druga tema uključuje rasprave o ruskim gospodarskim projektima i njihovom potencijalu, a treća tema će razmotriti sva aktualna dostignuća u segmentu tehnologije i inovacija. U okviru četvrte teme, sudionici SPIEF-a će raspravljati o ulozi kulture u današnjem gospodarskom razvoju i utjecaju suvremenih tehnologija na ljudski život.

Pored ostalih visokih uzvanika, jedan od značajnijih gostiju je predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping, koji  od 5. do 7. lipnja boravi u službenom posjetu Rusiji.

Svake se godine na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava uz sudjelovanje predsjednika Ruske Federacije, okuplja više od 5.000 predstavnika političkih i poslovnih krugova, vodećih znanstvenika, javnosti i medija iz cijelog svijeta kako bi razmotrili ključna aktualna pitanja s kojima se suočavaju Rusija i svijet.

Prošlogodišnji Forum je posjetilo više od 17.000 sudionika iz 143 zemlje, a u okviru Foruma je potpisano 593 ugovora u ukupnom iznosu od 2.625 trilijuna rubalja (isključujući sporazume čiji je iznos komercijalna tajna).