Svečanost dodjele nagrada i priznanja HGK – ŽK Rijeka

Vrijeme održavanja: 05.12.2017.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka u prepunoj je dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci dodijelila prestižnu plaketu Zlatna kuna najboljim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u protekloj godini. Također su dodijeljene i posebne nagrade i priznanja na temelju uspješnog poslovanja tvrtki te priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave jubilarnu godišnjicu poslovanja.

Prije početka dodjele nagrada, prisutnima su se uvodno obratili predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te potpredsjednik HGK Tomislav Radoš.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka i ove su godine suorganizatori ovog svečanog okupljanja s ciljem pružanja podrške gospodarstvenicima s područja Primorsko-goranske županije u kontinuiranom ostvarivanju poslovne uspješnosti.

Predsjednik HGK – ŽK Rijeka Vidoje Vujić naglasio je kako smo, prema podacima FINA-e na području Primorsko-goranske županije u 2016. godini imali 9496 poslovnih subjekata, članova komore, koji su zapošljavali 58.887 osoba, što je povećanje od 3001 osobe ili porast od 5,4 posto u odnosu na 2015. godinu kada su zapošljavali 55.886 osoba. Ako broju zaposlenih u poduzećima PGŽ-a dodamo zaposlene kod obrtnika, poljoprivrednike, slobodna zanimanja, zaposlene u javnom sektoru, bankama i osiguravateljskim tvrtkama, tada broj ukupno zaposlenih osoba u našoj županiji iznosi 101.268. Ukupni su ostvareni prihodi naših regionalnih poduzeća u 2016. godini iznosili 35 milijardi kuna, što je povećanje od oko 4,9 posto u odnosu na rezultate iz 2015. godine.

Tijekom 2016. godine ostvarena je dobit od 1,2 milijarde kuna, što je rast od 64 posto u odnosu na 2015. godinu kada je ukupno ostvareno 722,8 milijuna kuna dobiti! Približno su toliko tvrtke uložile u novu materijalnu imovinu – 1,1 milijardu kuna.

Najznačajnije su djelatnosti PGŽ-a, kao i prethodne godine, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje, smještaj te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Inozemna konkurencija imperativno nameće gospodarstvu potrebu za sve većim stručnim znanjima, novim tehnologijama i inovacijama. Iz gospodarskog sektora dolaze poruke da nam gospodarstvo na nacionalnoj razini nema nužne okvire održivosti i da su potrebne i reforme i promjene koje će gospodarstvu olakšati poslovanje. Od naših poduzeća se očekuje da odolijevaju pritiscima tržišta, da uredno namiruju obveze prema vjerovnicima, da potaknu brži društveni i gospodarski razvoj, da osiguraju znatno veću zaposlenost, porast plaća i općeg standarda. Očekuje se da pomognu razrješavanju sve većih demografskih deficita, da doniraju i sponzoriraju društvene potrebe. Naše gospodarstvo, međutim, ne postiže rast koji bi udovoljio svim tim zahtjevima. Da se ostvari takav potreban rast nužno je uspostaviti efikasniju javnu upravu i samoupravu te izgraditi društvene strukture koje cijene i pružaju logistiku poduzetnicima i menadžerima. Stopa radno aktivnog stanovništva u Hrvatskoj je premala, iznosi otprilike 52 posto i za 20-ak posto zaostaje za europskim gospodarstvom. Sve se više uočava nedostatak djelatnika, potrebnih znanja i kompetencija.

Radi revitalizacije gospodarstva, HGK u svojoj Strategiji razvoja prioritete usmjerava na internacionalizaciju i digitalizaciju poslovanja, gospodarsku diplomaciju i uspostavu sustava dualnog obrazovanja.

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki dobio je JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d. d., Rijeka, u kategoriji srednjih tvrtki MONTELEKTRO d. o. o., Kastav, te TSI d. o. o., Rijeka u kategoriji malih tvrtki.

HGK – Županijska komora Rijeka također dodjeljuju posebne nagrade i priznanja na temelju uspješnog poslovanja tvrtki u sljedećim kategorijama:

USPJEŠNO POSLOVANJE – MANŠPED d. o. o., Kukuljanovo

DOPRINOS ZAŠTITI OKOLIŠA – DEZINSEKCIJA d. o. o., Rijeka

ZNAČAJNA ULAGANJA – JADRAN d. d., Crikvenica

INOVACIJE – BIMONT d. o. o., Kukuljanovo

NAJVEĆI IZVOZNIK – 3. MAJ Brodogradilište d. d., Rijeka

ZNAČAJNA POSTIGNUĆA NA INOZEMNIM TRŽIŠTIMA – IN TECH d. o. o., Rijeka

RAZVOJ I IZVOZ SOFTVERA – TERMINALNI POSLOVI d. o. o., Škrljevo

RAZVOJ INFORMACIJSKOG SUSTAVA U HITNOJ MEDICINI – RINELS d. o. o., Rijeka

NAJBOLJI START-UP PROJEKT – VECTRINO d. o. o., Rijeka

DOPRINOS UNAPREĐENJU OBLIKA KOMUNIKACIJE U DRUŠTVU – E-GLAS d. o. o., Rijeka

DOPRINOS RAZVOJU PROIZVODNE TEHNOLOGIJE – PALFINGER Proizvodna tehnologija Hrvatska d. o. o., Delnice

ŽENA PODUZETNICA – Anka Predovan-Brkarić, TRAVELANA – putnička agencija d. o. o., Rijeka

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO – Katica Hauptfeld, KATARINA LINE d. o. o., Opatija

Na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije posluje niz trgovačkih društva s dugogodišnjom tradicijom i već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka dodjeljuje priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave okruglu godišnjicu poslovanja. Ove se godine u kategoriji jubilarnih priznanja nalaze 872 trgovačka društva, među kojima treba posebno istaknuti da 11 tvrtki obilježava 70 godina poslovanja.

JUBILARCI

AUTOTRANS d. o. o., Cres – 70 godina poslovanja
BRODOGRADILIŠTE CRES d. d., Cres – 70 godina poslovanja
DEZINSEKCIJA d. o. o., Rijeka – 70 godina poslovanja
GPZ d. d., Rijeka – 70 godina poslovanja
JADRANKA d. d., Mali Lošinj – 70 godina poslovanja
JADROAGENT d. d.,  Rijeka – 70 godina poslovanja
JADROLINIJA, Rijeka – 70 godina poslovanja
KD VODOVOD I KANALIZACIJA d. o. o., Rijeka  – 70 godina poslovanja
MGK-pack d. d.,  Bakar – 70 godina poslovanja
PIK d. d., Rijeka – 70 godina poslovanja
TRANSADRIA, d. d. u stečaju, Rijeka – 70 godina poslovanja
GEODETSKI ZAVOD Rijeka d. o. o., Rijeka – 65 godina poslovanja
KD ČISTOĆA d. o. o., Rijeka – 65 godina poslovanja
KOMUNALAC, d. o. o., Matulji – 65 godina poslovanja
PARKOVI PLUS d. o. o., Rijeka – 65 godina poslovanja
DIMNJAČAR d. o. o., Rijeka – 60 godina poslovanja
RAI d. o. o., Rijeka – 45 godina poslovanja

 

 

Kontakti

  • Predstavništvo HGK u Bruxellesu Adresa: Avenue Palmerston 2 1000 Bruxelles Email: hgkbruxelles@hgk.hr Tel: +32 2 234 3920 Tel 1: +385 1 303 14 18 Direktorica: Dragica Martinović Zamjenik direktorice: Bruno Lopandić
  • Vita Dujmović Direktorica ŽK Rijeka Tel: +385 51 209 147 Email: vdujmovic@hgk.hr