Sastanak skupine poslodavaca EGSO-a s povjerenicom EK za trgovinu Cecilijom Malstrom

Direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu i članica EGSO-a sudjelovala je 6. prosinca na sastanku s povjerenicom EK za trgovinu Cecilijom Malstrom. Tom je prilikom povjerenica predstavila aktivnosti EK u bilateralnim trgovinskim pregovorima. Unatoč protekcionističkim tendencijama u posljednje vrijeme te određenim distanciranjem SAD-a od Europe i međunarodne trgovinske agende, EU je intenzivirala provedbu politike ambiciozne trgovinske agende. S tim je ciljem i uime EU EK izuzetno aktivna na pregovaranju i sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini s ključnim partnerima u svijetu. Tako je u posljednje vrijeme sporazum sa Singapurom i Vijetnamom završen, a s Japanom, Mercosur zemljama i Meksikom u završnoj fazi. U planu je također početak pregovora s Australijom i Novim Zelandom.

Povjerenica je naglasila kako se uspjeh trgovinske politike EU ne mjeri samo brojem sklopljenih trgovinskih sporazuma, nego i njihovom provedbom i konkretnim doprinosima koji oni imaju za europsko gospodarstvo. Zato je povjerenica pozvala europske poslodavce da se još više uključe u informiranje poslovne zajednice, posebno male i srednje poduzetnike o koristima koje mogu imati od trgovinskih sporazuma EU u svijetu.

Povezano s pojačanom investicijskom aktivnost Kine u EU, povjerenica je naglasila kako su kineske investicije dobrodošle, no pritom je važno voditi računa o tome da se temeljni europski kriteriji zadovolje.

Poslodavci iz EGSO-a dali su podršku EK u njenim nastojanjima za provedbu ambiciozne trgovinske agende na načelima otvorenosti i uzajamnosti. Također su naglasili važnu ulogu poslovne zajednice u širenju pozitivnih poruka o trgovini i u pružanju informacija o tome kakve koristi možemo imati od ambiciozne trgovinske politike EU. Tvrtke su te koje mogu konkretno prenijeti praktične koristi koje su imale od sklopljenih trgovinskih sporazuma.

 

Kontakti

  • Predstavništvo HGK u Bruxellesu Adresa: Avenue Palmerston 2 1000 Bruxelles Email: hgkbruxelles@hgk.hr Tel: +32 2 234 3920 Tel 1: +385 1 303 14 18 Direktorica: Dragica Martinović Zamjenik direktorice: Bruno Lopandić
  • Dragica Martinović Direktorica Tel: 0032 2 234 3921; 01/3031-417 Email: dmartinovic@hgk.hr