Atanas Petković, Leon Zrnić, Gordana Pehnec Pavlović i Ema Milković (na fotografiji s lijeva na desno)
Izvor: HGK

Predstavnik Hrvatske među pet najboljih mladih govornika Europe


Objavljeno: 11. 10. 2018. , Ažurirano: 11. 10. 2018.


O znanosti i održivosti u pametnim gradovima u sklopu Europskog debatnog natjecanja mladih

Finale Europskog debatnog natjecanja mladih okupilo je od 7. do 10. listopada u Beču 30 nacionalnih finalista od 16 do 19 godina iz deset zemalja te škola i sveučilišta diljem Europe. U raspravi na temu "Živjeti, učiti, raditi i kretati se u pametnim gradovima budućnosti: sa ili bez plastike i petrokemijskih proizvoda?" četvrto mjesto osvojio je predstavnik Hrvatske, Leon Zrnić.

Radi se o obrazovnoj inicijativi u organizaciji Europskog udruženja petrokemijske industrije (EPCA) i PlasticsEurope, u sklopu koje je nagrađeno prvih deset plasiranih mladih govornika. Prvim pet osobno je čestitao prof. Steven Chu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine i bivši američki tajnik za energetiku predsjednika Obame koji je bio počasni govornik na svečanosti zatvaranja 52. godišnje skupštine EPCA u Beču, najvećeg okupljanja globalne petrokemijske poslovne zajednice u Europi. Pobjednici su Matsuko Sano iz Francuske, Anna Navarro Bullo iz Španjolske, Giulia Dargen iz Italije, Leon Zrnić iz Hrvatske i Jiawei Zhang iz Francuske.

Matsuko Sano, Jiawei Zhang, Steven Chu, Anna Navarro Bullo, Leon Zrnić, Giulia Dargen 800x909.jpg

Matsuko Sano, Jiawei Zhang, nobelovac Steven Chu, Anna Navarro Bullo, Leon Zrnić i Giulia Dargen (s liujeva na desno); Izvor: HGK.

"U temama gospodarstva i održivoga razvoja često ne dajemo dovoljno prostora da i mladi podijele s nama kako vide svoju budućnost. Natjecanja poput ovoga prilika su da izbruse svoje vještine i nauče kako jasno i glasno zagovarati svoj stav kako bi jednoga dana mogli utjecati na promjene i dati doprinos društvu," rekla je Gordana Pehnec Pavlović, pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK, partnera nacionalnoga finala u Hrvatskoj.

"Doprinos ovih mladih umova apsolutno je neophodan za pronalaženje rješenja za goruća pitanja našeg vremena u petrokemijskoj industriji i industriji plastike. Ovo je odlična platforma na kojoj oni mogu promovirati svoje svježe ideje i povezati se s iskusnim čelnicima tih industrija. U potpunosti sam uvjeren da ti mladi ljudi već sad oblikuju svijet i nastavit će to činiti i sutra," rekao je predsjednik EPCA-e i izvršni potpredsjednik Arkema France Mark Schuller.

"Bio sam vrlo impresioniran njihovim vještinama razmišljanja i argumentacije. Ovi mladi učenici i studenti su vođe današnjice i uzori za svoje vršnjake," rekao je izvršni direktor PlasticsEurope Karl-H. Foerster.

Nakon uspješnih izdanja Europskog debatnog natjecanja u 2016. i 2017. godini, EPCA i PlasticsEurope ponovno su se udružili kako bi promicali obrazovanje u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici organiziranjem niza debatnih natjecanja za mlade u Europi. U osam nacionalnih finala (zemlje Beneluksa, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Italija, Poljska, Španjolska i Velika Britanija) sudjelovalo je više od 400 učenika u dobi od 16 do 19 godina. Debatno natjecanje u Hrvatskoj održano je u HGK u svibnju, kada je sudjelovalo više od 60 mladih iz 12 škola, među kojima je izabrano troje predstavnika za finale u Beču: Leon Zrnić iz XV. gimnazije, Atanas Petković iz X. gimnazije i Ema Milković iz V. gimnazije.