Objavljeno: 06. 09. 2021. , Ažurirano: 06. 09. 2021.

Vrijeme održavanja: 03.09.2021. - 05.09.2021.


Na nekoliko lokacija u Osijeku i Baranji, od 3. do 5. rujna, održano je 12. izdanje konferencije KulenDayz.

Uvodna predavanja su se većinom održala u Kopačevu u petak, 3. rujna, dok je ovogodišnji keynote govornik, Vitaly Friedman, održao cjelodnevno predavanje na temu korisničkih sučelja na Internetu, u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u osječkoj Tvrđi. U subotu se u ime Udruženja za IT HGK okupljenima uvodnim govorom obratio Gojko Jelavić, tajnik Udruženja. Slijedilo je predavanje Vitalija Friedmana o online formama, nakon čega su se sudionici podjelili prema željenom smjeru i pratili jedno od šest paralelnih predavanja u terminima od 10:30 do 18:30 u Rektoratu i Staroj pekari u Tvrđi. 

Gojko-govor1.jpg
Gojko Jelavić, tajnik Udruženja za IT, i Bernardin Katić, Hammer d.o.o.; Izvor: HGK.


Predstavljeno je Udruženje za informacijske tehnologije na predavanju u 17:30 u Rektoratu. Zainteresiranim su sudionicima Gojko Jelavić (HGK) i Tomislav Bronzin (Citus d.o.o., potpredsjednik Udruženja) prezentirali usluge i ciljeve Udruženja za IT te odgovarali na pitanja prisutnih.

Događaj je zbog epidemiološkoh mjera ograničen na 400 sudionika, a tijekom više od 50 predavanja posjetitelji su mogli saznati što je novo u svijetu informatičkih tehnologija te razmijeniti iskustva s kolegama u ležernom formatu predavanja. Na konferenciji je bilo riječi i o naprednom razvoju aplikacija, cloud tehnologijama, bazama podataka, dizajnu korisničkih sučelja i upravljanju projektima. Nedjelja je po običaju bila rezervirana za interakciju sudionika i predavača u netaknutoj baranskoj prirodi. Ove godine je IT stručnjake s KulenDayza ugostio u Eko centru Zlatna Greda.

Gojko-Goran.jpg
Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za IT i Gojko Jelavić, tajnik; Izvor: HGK.


KulenDayz se u mnogočemu razlikuje od uobičajenih konferencija zbog svog stila. Program se održava i izvan klasičnih konferencijskih dvorana, sudionici mogu sami oblikovati sadržaje u open session formatu, a mnoga se predavanja održavaju prema metodi Chalk&Talk – kako je već objašnjeno, bez projektora i interneta. Ta je metoda rijetka i neuobičajena za informatičke stručnjake, ali su je sudionici KulenDayza jako dobro prihvatili jer omogućuje više interakcije, utjecaja na tijek predavanja te izravnu komunikaciju.

Posebno je oblikovan program namijenjen djeci školskog uzrasta, koji se održao u Rektoratu, 4. rujna, od 9 do 15 sati. U suradnji sa Školskom knjigom izvedene su dvije paralelne radionice s cjelovitim digitalno-obrazovnim sadržajem: računalno razmišljanje i programiranje uz igre bez računala i na računalu, e-društvo, digitalna pismenost i komunikacija, informacije i digitalna tehnologija. Djeca su mogla isprobati dronove tvrtke Orqa d.o.o., kojima s upravlja na daljinu putem VR naočala. Na zanimljiv način djeca su mogla isprobati nove alate za učenje, družiti se s vršnjacima i steći interes za IT.

Konferencija KulenDayz je održana uz potporu HGK, a organizirali su je Microsoft Community, Project Management Institute Hrvatska, Osijek Software City i Poduzetnički inkubator BIOS.

Vitaly Friedman, osnivač časopisa Smashing
Izvor: HGK