Predstavljena hrvatska montažna gradnja za obnovu Banovine


Objavljeno: 28. 01. 2021. , Ažurirano: 25. 03. 2021.


Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, domaće tvrtke koje se bave montažnom gradnjom predstavile su svoje proizvode projektantima kako bi se oni upoznali sa svim prednostima i specifičnostima montažne gradnje .

Izrada današnjih, modernih, montažnih kuća je brza i precizna. Većina njih na odredište stižu s ugrađenom kuhinjom, kupaonom, krevetima, ormarima, stolarijom i ostalim instalacijama. Od naknadnih radova, uglavnom ostaje samo tehnički pregled odnosno spajanje vode, struje, grijanja i hlađenja.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kako pripreme za obnovu polako idu prema kraju, a obnova Banovine može početi puno prije nego obnova nekih urbanih cjelina i nema razloga da i ne počne. „Svi članovi povjerenstva za obnovu slažu se s time da sve ono što može biti hrvatsko treba ugraditi u obnovu, a tome može pomoći i Katalog hrvatskih proizvoda koji je osmislila HGK i koji je na neki način kuharica za projektiranje“, poručio je Horvat. 

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj rekla je kako HGK godinama promovira i potiče kupovinu domaćih proizvoda, a obnova od potresa idealna je šansa za jačanje hrvatskoga gospodarstva ugradnjom hrvatskih proizvoda te pojasnila da se u Katalogu hrvatskih proizvoda već sada nalazi oko 4 200 proizvoda. „Arhitekti će već za nekoliko dana izaći s prijedlozima tipskih kuća, a nakon toga će proizvođači montažnih objekata dati svoje ponude“, najavila je Čagalj i dodala kako su montažne kuće adekvatniji izbor za Banovinu jer obnova mora biti brza i efikasna i ideja je rasteretiti one koji se bave klasičnom gradnjom jer će oni obnavljati stanove. 

Mirjana Čagalj (2).jpg
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj; Izvor: HGK;


Svoje je proizvode i reference predstavilo 16 tvrtki: Jedinstvo Krapina, Domprojekt, Arkada interijeri, Tremak, O.T.K. Tehnoplast profili, Concept ing, Domusplus, T.C. Požgaj, Euromodul, Alu-forma, Lamel D&G grupa, Beton Lučko, Stenavert, Radmans Building Services, a sudionike sastanka/projektante zanimali su kapaciteti proizvodnje, mogućnost izrade temelja, udio hrvatskih proizvoda u kući, tipovi prozora koji se ugrađuju, načini transporta, kako prevesti kuće do teško dostupnih mjesta i slično. Prezentacije svih tvrtki dostupne su desno na ovoj stranici, među pratećim dokumentima. 

Snimke predstavljanja možete pogledati: Prvi dio i Drugi dio