Vrijeme održavanja: 22.05.2020.

Objavljeno: 25. 05. 2020. , Ažurirano: 25. 05. 2020.

U koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović predstavljen je 22. svibnja Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije 2020./2021. Projekt je pokrenula Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima ŽK Koprivnica, Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije i HZZ – Područnim uredom Križevci.

Župan Darko Koren je na predstavljanju zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi publikacije istaknuvši kako se promocija upisa u srednje škole zbog izvanrednih okolnosti odvija na nešto drugačiji način od uobičajenog, no Županijska je uprava učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima vrijednim i funkcionalnim promotivnim materijalom osigurala sve relevantne informacije o školskim programima na području županije te na taj način olakšala potencijalni odabir.

 „Željeli smo učenicima omogućiti da se što kvalitetnije upoznaju s mogućnostima daljnjeg obrazovnog procesa u našim srednjim školama. Svi znamo da odluka o nastavku obrazovanja nije nimalo lagana te da se radi o jednom od ključnih momenata u životu svakog učenika. Vodič je nastao u Županijskoj upravi nakon razgovora o novim oblicima promocije upisa i napravljen je vrlo kvalitetno. Riječ je o iznimno reprezentativnom materijalu kojim smo obuhvatili sve informacije i ključne sudionike unutar obrazovnog procesa. Siguran sam da će pridonijeti i pomoći učenicima i roditeljima pri donošenju odluke. Vodič će se distribuirati u osnovnim školama idućeg tjedna, a ravnatelji će ih preko učitelja dostaviti učenicima i roditeljima i u onim školama kojima je osnivač Županija i osnovnim školama kojima su osnivači Gradovi, za što smo dobili suglasnost. Još jednom zahvaljujem svim partnerima koji su prihvatili poziv za sudjelovanje“, istaknuo je župan.

Uime ŽK Koprivnica prisutnima se obratila Renata Lohajner podsjetivši na suradnju iz 2017. godine i projekt „Što ću biti kad odrastem“ kojim su se promicala deficitarna strukovna zanimanja. „Učenici koji završavaju osme razrede donose ključnu odluku, zajedno sa svojim roditeljima, što i kako dalje. Ovaj vodič će im zasigurno pomoći da se odluče za pravo zanimanje. Nama je kao gospodarskoj komori bitno da se upisna politika kreira prema potrebama gospodarstva, da se što više odabiru deficitarna zanimanja koja su potrebna našem gospodarstvu“, rekla je Lohajner.

Uime ravnatelja prisutnima se obratio ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić, koji je prijelaz iz primarnog u sekundarno obrazovanje istaknuo kao najbitniji dio školovanja. „Za pretpostaviti je da će Vodič odraditi svoj dio posla u usmjeravanju učenika. Ravnatelji i škole ovdje nisu konkurencija, već svi imamo isti cilj, da promiče ono najbolje što imamo u svojim školama. Vodič je sjajan nadomjestak za promociju upisa koje ove godine nema u klasičnom obliku i vjerujem kako ćemo i putem ove publikacije stvoriti povjerenje kod učenika da upišu srednje škole na području naše županije“, kazao je ravnatelj Robotić.

Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije predstavila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je kazala kako je on rezultat želje da se na jednome mjestu obuhvate sve važne informacije o srednjoškolskim programima te prikažu komparativne prednosti školovanje na području Koprivničko-križevačke županije.

„Učenici osmih razreda na stranicama ove moderne i atraktivne publikacije moći će pronaći sve potrebne informacije – od gimnazijskih  pa sve do strukovnih programa koje škole nude, s detaljnim opisom zanimanja, brojem upisnih mjesta, kompetencijama i znanjima koje će se tijekom školovanja steći te prednostima i posebnostima koje su specifične za svaku pojedinu školu. Osim u tiskanom obliku, publikacija će biti dostupna i u digitalnom obliku na mrežnoj stranici Koprivničko-križevačke županije. Sve su nam škole jednako važne i željeli smo učenicima što više olakšati odluku koja je pred njima, vjerujemo kako će Vodič tome pridonijeti“, naglasila je pročelnica Mušlek.

 Capture5.PNG

 

Vodič obuhvaća školske ustanove kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija – Gimnaziju Fran Galović Koprivnica, Srednju školu Koprivnica, Obrtničku školu Koprivnica, Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Srednju školu Ivan Seljanec Križevci, Srednju gospodarsku školu Križevci, Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Strukovnu škola Đurđevac te školske ustanove kojima su osnivači gradovi Koprivnica i Križevci –  Umjetničku škola Fortunat Pintarić Koprivnica i Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci.