Vrijeme održavanja: 27.03.2017.

Objavljeno: 27. 03. 2017. , Ažurirano: 27. 03. 2017.

U suradnji s Uredom Europske investicijske banke u Zagrebu, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, 27. ožujka, predstavljen je program Grupe Europske investicijske banke.

"Europska investicijska banka u posljednjih je pet godina plasirala oko 2,4 milijarde eura hrvatskom gospodarstvu što je čini jednim od najvećih investitora. Upravo zato nam je važno znati više o budućem programu”, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Voditelj ureda Zagreb Europske investicijske banke (EIB) Anton Kovačev tom je prilikom predstavio rezultate EIB-a za 2016. godinu te planove EIB-a za 2017. godinu.

"Europska investicijska banka nudi financiranje i stručnu pomoć dobrim i održivim investicijskim projektima, a najveći je međunarodni zajmodavatelj na svijetu s 440 projekata u više od 160 zemalja, od kojih 90 posto plasmana ide izravno na područje Europske unije”, istaknuo je Kovačev dodavši kako je u 2016. godini najviše sredstava odobreno za infrastrukturu i poticanje malog i srednjeg poduzetništva dok se novi Plan ulaganja u Europu sastoji od tri temeljna stupa, poboljšanja ulagačke klime, dostupnosti financiranja i mobilizacije sredstava za ulaganje. Novim se planom teži mobilizirati 315 milijardi eura dodatnih sredstava kroz Europski fond za strateška ulaganja.

Predstavljanje_EIB_Grupe_800x450.JPG

Voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev pred publikom u Vijećnici HGK; Izvor: HGK.

"Naš najveći partner u Hrvatskoj je HBOR, ali surađujemo i s drugim poslovnim bankama. Možemo biti zadovoljni aktivnostima EIB-a jer smo u gornjem dijelu država članica kada je u pitanju europsko ulaganje u gospodarstva”, rekao je tijekom izlaganja Kovačev te istaknuo nekoliko dosadašnjih važnih infrastrukturnih projekata u kojima je EIB sudjelovao, poput obnove i proširenja zračne luke u Dubrovniku, obnova pruge Dugo Selo-Križevci, projekt općinske vodoopskrbe, Most Svilaj, zračna luka Zagreb i dr.

Naglašeno je kako će aktivnosti Europske investicijske banke u 2017. godini u Hrvatskoj biti usredotočene na infrastrukturne projekte regionalnog značenja, nastavak Financijskih instrumenata u RH za razdoblje 2014. do 2020. s naglaskom na zaštitu okoliša, podršku malom I srednjem poduzetništvu te razvoj konkurentnosti kroz poslovno kreditiranje.

Predsjednica Odbora za suradnju s međunarodnim financijskim institucijama Udruženja banaka pri HGK Vesna Muratović govorila je o iskustvu suradnje s Europskom investicijskom bankom.

Pri tome je istaknula kako su banke tijekom krize ušle u fazu dezinvestiranja što se promijenilo nakon krize jer se u zadnje dvije godine bore s problemom velike likvidnosti odnosno nemogućnosti uposlenja vlastitih sredstava. U tom smislu naglašen je dobar program Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda risk sharing product u kojem gospodarstvo dobije sredstva od banke, ali EIB putem garancije preuzima učešće u riziku."Mi nastojimo u 2017. forsirati ovaj model kako bi banke iskoristile vlastite izvore financiranja”, istaknula je Muratović.

Događanju su prisustvovali gospodarstvenici te predstavnici banaka, leasing društava, investicijskih fondova i investicijskih društava kao i predstavnici EBRD-a, Ministarstva financija, HNB-a, Hanfe, HAMAG-BICRO-a i AIK-a. U raspravi koja je uslijedila istaknuto je kako EIB podržava projekte od najmanje 25 milijuna eura do iznosa od 50 posto. Ako se radi o manjim projektima, poduzetnici se trebaju prvo javljati poslovnim bankama ili HBOR-u s kojima EIB surađuje.