Vrijeme održavanja: 10.01.2019. - 13.01.2019.

Objavljeno: 07. 01. 2019. , Ažurirano: 23. 01. 2019.

Bečki sajam turizma za poslovnu i široku publiku svojom jedinstvenom ponudom posjetitelje želi animirati da poduzmu ono što su oduvijek željeli. Stoga je više od 800 izlagača iz 80 zemalja svijeta u sklopu ovog sajma predstavilo svoju ponudu godišnjih odmora, kratkih putovanja, obiteljskih putovanja, avanturističkoga godišnjeg odmora ili wellnessa. Veliki inozemni partner bečkog sajma turizma 2019. bila je Indonezija, dok je domaća partnerska regija ove godine Gradišće.

U tako opsežnoj i svestranoj ponudi, u suradnji s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije, na zajedničkom, odnosno suizlagačkom štandu u sklopu nacionalne prezentacije Hrvatske turističke zajednice, organizirano je predstavljanje turističke ponude Ličko-senjske županije. Uz promotivne materijale sustava turističkih zajednica i zaštićenih parkova prirode, poseban je naglasak bio na top-destinaciji Ličko-senjske županije, a to je Nacionalni park Plitvička jezera. S Parkom su vrlo uspješno promidžbeno povezana ostala turistička odredišta i cjelokupna ponuda ove županije predstavljena programima turističkih agencija Sunturist d.o.o., Velebit aktivnosti j.d.o.o. i Natura turist d.o.o. 

Dobre vijesti za Hrvatsku, kao jednu od najpopularnijih destinacija među austrijskim ljubiteljima putovanja, stigle su već sa službenog otvorenja sajma u sklopu kojeg su organizatori naveli predviđeni intenzitet putovanja austrijskih gostiju od visokih 90 posto u turističkoj 2019. godini. Jedan dio te populacije putuje i do četiri puta godišnje, pri čemu im je važna sigurnost, odnos cijene i usluge te brza dostupnost turističkih destinacija vlastitim prijevozom. Uz takve se navike putovanja austrijskih gostiju očekuje intenzivna turistička 2019. godina.

Prema pokazateljima Austrian Travel Associationa za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među četiri najpoželjnije autodestinacije Austrijanaca. Austrijsko tržište jedno je od najvažnijih za turizam Ličko-senjske županije jer su Austrijanci na petomu mjestu po kriteriju ostvarenog udjela inozemnih noćenja te svakako ohrabruje pozitivan trend potražnje za Hrvatskom. Cilj je Ličko-senjske županije dugoročno zadržavanje Austrijanaca među pet top-tržišta. Budući da Austrijanci, kad je riječ o smještaju, najviše preferiraju objekte u domaćinstvu i kampove, a prema podatcima koje je objavio internetski rezervacijski sustav Booking.com, od deset najgostoljubivijih domaćina, tri odredišta nalaze u Ličko-senjskoj županiji – Korenica, Otočac i Plitivička jezera, naša županija ima dobre preduvjete da kvalitetnim promotivnim aktivnostima nastavi izvrsnu suradnju s ključnim partnerima na tom tržištu. Predstavnici udruge iznajmljivača iz Novalje uspješno su zastupali Sekciju Zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika - Karlovac.

Tijekom četiri sajamska dana održavao se bogat popratni program s brojnim glazbenim nastupima, kulinarskim prezentacijama egzotičnih jela te nagradnim igrama zahvaljujući kojima će najsretniji posjetiti daleke destinacije svijeta. Paralelno se održavao i poznati Vienna Auto Show.