Objavljeno: 20. 04. 2021. , Ažurirano: 20. 04. 2021.


Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 16. travnja četvero splitskih studenta, Antoniju Buzov (Ekonomski fakultet), Petru Kundid, Andru Rudana (Sveučilišni odjel za studij mora) i Mateja Radića (Pomorski fakultet) koji su osmislili uređaj za uzorkovanje mikroplastike iz mora.

Uređaj služi za uzorkovanje mikroplastike s površine mora, a za razliku od drugih sličnih uređaja, pokretan je i njime se može upravljati daljinski. Nazvali su ga "CBRO", što bi igrom početnih slova riječi i izgovora značilo "prijatelj mora", a trenutno su u fazi izrade prototipa.

Njihova suradnja na ovom projektu datira iz listopada prošle godine, s natjecanja Ocean Hackathon u Splitu, koji se održavao i u još 18 gradova Europe, a čiji je cilj bio razvijanje inovativnih ideja vezanih uz more i obalno područje. Poticaj za razvoj ove ideje bio im je što su uočili da nema standardiziranog protokola u mikroplastici pa znanstvenici koriste različite uređaje tijekom uzorkovanja. Rezultati koje dobiju stoga se ne mogu adekvatno uspoređivati, što otežava daljnje istraživanje i u konačnici rješavanje problema mikroplastike.

Čestitavši im na dosadašnjem ostvarenju, predsjednik Tomaš je naglasio iznimnu važnost inovativnosti i poduzetnosti studenata i mladih te je pozvao studente da svoj uređaj predstave gospodarstvenicima i eventualnim partnerima putem tijela i aktivnosti splitske Komore. ''U sklopu Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora te gradova i sveučilišta, vaš uređaj već u svibnju možete predstaviti sudionicima iz osam zemalja jadransko-jonske inicijative, što je prilika da se za vašu inovaciju sazna i na regionalnom nivou'', poručio je Tomaš.

Mogućnosti također postoje i putem predstavljanja uređaja na sjednicama strukovnih tijela ŽK Split, prvenstveno Sekcije zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu, ali i kroz Adriatic Start Up školu, koja se već niz godina održava u Anconi a usmjerena je upravo na razvoj poduzetničkih ideja mladih iz država jadransko-jonskog područja.

Studenti su izvijestili da određeni interes za njihov uređaj već postoji te da su imali upite, kao i da bi cijenili svaku pomoć, kako savjetodavnu tako i financijsku, koja im je neophodna u fazi izrade prototipa i za daljnje korake.

Predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš sa studentima inovatorima
Izvor: HGK