Objavljeno: 03. 11. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


Ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić u četvrtak je s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) razgovarala o zajedničkim aktivnostima u dualnom obrazovanju te provođenju industrijske i strategije pametne specijalizacije

"Imali smo otvoren, prijateljski sastanak u kojem smo razmijenili informacije o ciljevima Vlade, o ciljevima Ministarstva u ovom mandatu i posebno raspravili neke zajedničke projekte, kao što su aktivnosti u dualnom obrazovanju, u provođenju industrijske strategije, strategije pametne specijalizacije", izjavila je Dalić nakon sastanka.

Razgovaralo se, dodaje, i o uklanjanju administrativnih prepreka, nedovoljno jasnim zakonskim propisima, nedovoljno učinkovitom ili neracionalnom postupanju, ponekad i samih državnih institucija.

Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako je HGK uvijek naglašavala da je partner Vladi te da se razgovaralo o tome što je Komora u zadnje dvije godine napravila u svom restrukturiranju, kao i o projektima koje kane provoditi zajedno s Ministarstvom gospodarstva.

Jedan od prvih zakona je prijedlog novog zakona o javnoj nabavi, koji je pri kraju, ali iznijeli smo još dodatne primjedbe gospodarstvenika, kazao je Burilović, napominjući kako je Komora izradila i on-line katalog proizvoda koji će pomoći da se u sustav javne nabave uključi što više hrvatskih proizvoda.

Burilović je izdvojio i projekt Centra za industrijski razvoj, kojemu je cilj povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i provođenje industrijske strategije.

Važan projekt, koji je Vlada unijela u svoj program, je projekt dualnog obrazovanja, tzv. šegrtovanje. Taj je projekt HGK pokrenula zajedno s Ministarstvom gospodarstva, Hrvatskom obrtničkom komorom i još nekim ministarstvima, a njime se želi uskladiti sustav obrazovanja s potrebama tržišta, jer to je ono što nam nedostaje, rekao je Burilović.

Na novinarski upit hoće li biti kakvih promjena u industrijskoj strategiji i strategiji pametne specijalizacije, Dalić je odgovorila kako obje strategije zaslužuju kritički pregled te kako je cilj uskladiti, u mjeri u kojoj će to biti moguće, strategiju i njezine instrumente sa suvremenim kretanjima, posebno u ICT i novim industrijama.

"U ovom trenutku o rokovima ne mogu govoriti, ali obje strategije su živi dokument, to je i njihov smisao. Ali onu temeljnu poruku koju šalju, a to je važnost industrije i proizvodnje, u svakom slučaju ćemo zadržati. I to je temeljna vodilja u analizi strategija i njihovog utjecaja na podršku proizvodnji, izvozu, a posebno IT industrije, koja se sama uspjela izboriti i pretvoriti u vrlo značajnu izvoznu industriju", kazala je Dalić.

Ministrica Martina Dalić i predsjednik HGK Luka Burilović tijekom sastanka u Ministarstvu
Izvor: Ministarstvo gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta