Objavljeno: 11. 11. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predstojnik Ureda predsjednika HGK Ivan Barbarić i potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić sastali su se danas u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s ministrom Tomislavom Ćorićem i njegovim suradnicima.

Razgovarali su o ulozi HGK u operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali te mogućnosti sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda. Predsjednik Burilović izrazio je zadovoljstvo što je u novom programu Vlade predviđen projekt dualnog obrazovanja. Austrijska gospodarska komora već desetljećima u Austriji uspješno provodi taj model obrazovanja, a Burilović objašnjava da se za takav model zalaže i HGK te ga razvija u suradnji s austrijskom komorom. "Dualno obrazovanje dugoročno će riješiti problem nedostatka radne snage. Usmjeravanje strukovnog obrazovanja prema potrebama gospodarstva tvrtkama će omogućiti dugoročno planiranje kadrova, dok će učenicima kvalitetnije školovanje otvarati bolje mogućnosti na tržištu rada", objašnjava Burilović.

Ministar Ćorić tom je prilikom istaknuo da u HGK vidi partnera za pronalazak rješenja usklađivanja sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada. "HGK vidimo kao posrednika između tvrtki i njihovih potreba za djelatnicima", istaknuo je Ćorić i dodao da je otvoren za sve prijedloge modela koji bi odgovorili na potrebe tržišta rada.

Predsjednik Burilović i ministar dogovorili su da će se ubrzo ponovno sastati kako bi razgovarali o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu, što je jedan od gorućih problema hrvatskoga gospodarstva.

Podsjećamo: HGK je prva tražila povećanje propisanih kvota za nova zapošljavanja stranaca, ocijenivši da je 2300 dozvola daleko od realnih potreba gospodarstva s obzirom na višegodišnji trend starenja te iseljavanja radno aktivnog stanovništva. Članice HGK istaknule su potrebu za zapošljavanje gotovo 12 tisuća stranih radnika.

Potpredsjednik Kramarić upoznao je ministra s izgradnjom tzv. Digitalne platforme komore koja će objediniti sve informacije i komorske usluge. Predstavio je i projekt internacionalizacije pomoću kojeg će male i srednje tvrtke lakše zakoračiti na inozemna tržišta te CIRAZ (Centar za industrijski razvoj) koji su HGK, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovali s ciljem povezivanja znanstvenog sektora i gospodarstva te jačanja njegove konkurentnosti putem poticanja inovacija i pametne specijalizacije. Kramarić je istaknuo i važnost SEECEL-a (Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe) čiji je HGK suosnivač, za razvoj ukupnoga gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić i potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić (s lijeva na desno)
Izvor: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava