Vrijeme održavanja: 19.10.2016.

Objavljeno: 28. 09. 2016. , Ažurirano: 25. 10. 2016.

Primjena, obveze, prekršaji i evidencije prema propisima, Smart tahografi u obvezi od 19.06.2019. Naziv je predavanja održanog 19. listopada u Županijskoj komori Osijek. Predavanje je održala tvrtka Tahograf d.o.o. u suradnji s s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture i Prometnom inspekcijom.

Predavanju su prisustvovali predstavnici dvadesetak tvrtki djelatnosti putničkog i cestovnog prometa.

Ivan Kesić, načelnik prometne inspekcije prijevoznike i vozače upozorio je na učestale greške u korištenju tahografa. Ustanovljeno je kako je 60% prekršaja zapravo nenamjerno, uzrokovano ne poznavanjem propisa. Naglašeno je da HGK i dalje treba biti mjesto na kojem će se prijevoznici konstantno informirati i educirati o novostima, kako bi se taj postotak smanjio na prihvatljivu razinu. Također, prijevoznike se podsjetilo na obveze koje imaju prema propisima u prijevoznom i socijalnom zakonodavstvu. Denis Špac iz tvrtke Tahograf d.o.o. objasnio je koji su to najčešći problemi odnosno prekršaji prilikom korištenja tahografa, te najavio obvezno korištenje Smart tahografa od 19.06.2016. za prijevozike koji prvi puta registriraju svoje vozilo u RH, o mogućnostima i prednostima Smart tahografa, ali i svim manama.

Još jednom je istaknuto kako je cilj ovakvih i sličnih edukacija za prijevoznike djelovati preventivno, a ne represivno te tako eliminirati najveće i najčešće probleme s kojima se prijevoznici susreću kako bi im se olakšalo poslovanje.