Predavanje ministra Zdravka Marića Fiskalna politika i gospodarstvo

ŽK Slavonski Brod
Ministar financija RH dr.sc. Zdravko Marić.
Vrijeme održavanja: 02.10.2017.

Ministar financija RH Zdravko Marić održao je 2. listopada u ŽK Slavonski Brod predavanje Fiskalna politika i gospodarstvo koje su organizirali Društvo ekonomista Slavonski Brod i HGK – Županijskom komorom Slavonski Brod.

Naglasak je na predavanju bio na poreznoj reformi odnosno poreznoj politici danas i sutra te njezinom izravnom i neizravnom utjecaju na gospodarstvo jer, kako je istaknuto, fiskalna politika može biti značajan poticaj razvoju gospodarstva, a isto tako može biti i kočnica razvoju. Cilj je cjelovite reforme poreznog sustava smanjenje ukupnog poreznog opterećenja, poticanje konkurentnosti gospodarstva, stabilnost, održivost i jednostavnost poreznog sustava, pojednostavljenje i pojeftinjenje porezne administracije te pružanje veće pravne sigurnosti poreznim obveznicima.

Na predavanju je bilo riječi i o novom zakonu o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave. Među ostalim, istaknuto je kako se samoupravi vraćaju prihodi od poreza na dohodak, što bi trebalo stimulirati lokalne dužnosnike da još boljom suradnjom s gospodarskim subjektima djeluju na povećanje broja zaposlenih u gospodarstvu kako bi povećali vlastite prihode.

Nakon predavanja održana je rasprava u kojoj su istaknuti problemi s kojim se poduzetnici i predstavnici ostalih djelatnosti susreću pri poslovanju, na koje država mora imati snažniji utjecaj, odnosno koje mora brže rješavati ako se žele postići više stope razvoja od trenutnih.

Sudionici stručnog skupa.JPG

Na predavanju su, uz predstavnike organizatora, sudjelovali županijski i gradski dužnosnici, saborski zastupnici, poduzetnici, predstavnici zdravstvenog i obrazovnog sektora, financijskih institucija te učenici Ekonomsko-birotehničke škole u pratnji ravnatelja škole i profesora.

Kontakti

  • Krešimir Rudec Direktor Županijske komore Tel: +385 35 448 583 Email: krudec@hgk.hr