Obavijest o kolačićima Hrvatske gospodarske komore


Obavijest o kolačićima stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine


Za ispravan rad internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore, njihovo unaprijeđenije te poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, ove stranice moraju na vaše računalo ili mobilni uređaj spremiti malenu količinu informacija u obliku takozvanih kolačića (engl. cookies).

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje internetska stranica sprema na vašu terminalnu opremu (računalo ili mobilni uređaj) kada ju posjetite.

Za što se kolačići koriste?

Kolačići se mogu koristiti u razne svrhe. Najčešće se spremaju informacije poput preferiranog jezika stranice i drugih preferencija korisnika. Kasnije, kada opet otvorite istu stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu spremati i neke osobne informacije kao što su vaše ime ili e-mail adresa u slučaju da im vi sami to omogućite unosom tih podataka negdje na internetskoj stranici. Kolačići nemaju pristup informacijama koje im vi niste dali i ne mogu pristupati drugim datotekama na vašem računalu.  

Koje vrste kolačića postoje?

Kolačiće razlikujemo prema tome tko ih postavlja, koliko dugo ostaju spremljeni na vašem računalu te prema njihovoj namjeni.

Kolačiće može postaviti internetska stranica koju posjećujete (direktni kolačići) ili mogu biti postavljeni od strane neke druge domene kroz internetsku stranicu koju posjećujete, npr. Google Analytics (kolačići treće strane).

Ovisno o trajanju kolačića, razlikujemo kolačiće sesije i trajne kolačiće.

Kolačići sesije se koriste za povezivanje akcija korisnika tijekom jedne sesije preglednika. Sesija preglednika počinje kad otvorite prozor preglednika i završava kad ga zatvorite. Kolačić sesije privremeno se izrađuje i briše nakon zatvaranja preglednika.

Trajni kolačići ostaju spremljeni na vašem uređaju tijekom vremena određenog u samom kolačiću te se aktiviraju prilikom svakog pojedinog posjeta internetskoj stranici koja je kolačić izradila. Primjeri trajanja kolačića su 1 mjesec, 6 mjeseci, 2 godine, trajno i slično.

Prema namjeni kolačiće dijelimo na četiri glavne vrste.

  • Neophodni kolačići nužni su za pravilno funkcioniranje internetske stranice. Koriste se za omogućavanje osnovnih funkcionalnosti stranice.
  • Funkcionalni kolačići omogućuju pamćenje odabira i unosa korisnika kao što su odabir jezika stranice, korisničko ime i slično. Oni se koriste za pružanje naprednih i personaliziranih funkcionalnosti. Informacije koje ovi kolačići skupljaju vezane su uz internetsku stranicu koju posjećujete i ne mogu pratiti vaše aktivnosti na drugim internetskim stranicama
  • Analitički kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji koristite internetsku stranicu – koje stranice najčešće posjećujete, je li došlo do kakvih grešaka prilikom rada stranice, koliko je bilo posjetitelja na stranici i slično. Ovi podaci su anonimni i ne mogu se povezati s pojedincem te se koriste isključivo za unaprjeđenje rada internetske stranice i ukupnog korisničkog iskustva
  • Zadnja skupina kolačića su kolačići za (ciljano) oglašavanje. Oni omogućavaju oglašavanje na mreži koje se može prilagoditi osobnim preferencijama tako da se prikazuju reklame koje su vama bitne i zanimljive, kako na internetskim stranicama HGK, tako i izvan njih. Osim toga, koriste se i za ograničenje broja prikaza reklame te kao pomoć za učinkovito provođenje reklamnih kampanja. Za više informacija o online reklamnim kolačićima i online privatnosti, molimo pogledajte upute koje je osmislila industrija oglašavanja dostupne na  http://www.youronlinechoices.com/hr/.

Koje vrste kolačića koristi HGK?

Kako bi vam bilo jasnije koje kolačiće koriste internetske stranice Hrvatske gospodarske komore te u koju svrhu, u nastavku su dani primjeri za svaku od četiri glavne vrste kolačića.

Neophodni kolačići
Neke od funkcionalnosti koje nam omogućuju neophodnih kolačića su:

  • Spremanje postavki za optimalan prikaz videozapisa, kao što su veličina među-spremnika i podaci o rezoluciji zaslona.
  • Čitanje postavki preglednika kako bi se internetska stranica mogla optimalno prikazati na vašem zaslonu.
  • Lociranje zlouporabe našeg web-mjesta i usluga.
  • Ravnomjerno učitavanje internetske stranice kako bi ostalo pristupačno.

Funkcionalni kolačići
Funkcionalne kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i spremanje vaših preferencija. Neke od mogućnosti koje funkcionalni kolačići pružaju su:

  • Spremanje preferencija kao što su jezik, lokacija, broj rezultata pretraživanja koji će se prikazati, itd.
  • Spremanje podataka koje ste unijeli prilikom registracije ili prijave kako se ne biste morali svaki puta prijavljivati
  • Pamćenje sadržaja koje ste odabrali u skladu s vašim interesima kako bi vam se te kategorija sadržaja prikazivale

Analitički kolačići
Za analitiku internetskih stranica koristimo kolačiće treće strane – Google Analytics. Više informacija o njima možete pronaći na poveznici Google Analytics. Neke od mogućnosti koje nam pružaju analitički kolačići su:

  • Praćenje broja posjetitelja naših internetskih stranica.
  • Praćenje vremena koje svaki posjetitelj provede na našim internetskih stranicama.
  • Određivanje redoslijeda kojim posjetitelj posjećuje razne internetske stranice Hrvatske gospodarske komore.
  • Procjena dijelova naših internetskih stranica koje treba poboljšati.
  • Optimizacija internetskih stranica.
  • Zahtijevanje povratne informacije za specifične dijelove internetskih stranica.

Kolačići za (ciljano) oglašavanje
Kolačići za (ciljano) oglašavanje su kolačići treće strane i postavljaju se na stranicama Hrvatske gospodarske komore prilikom ugrađivanja video zapisa na internetske stranice. Neke od funkcionalnosti ovakvih kolačića su:

  • Omogućavaju trećoj strani bilježenje vaše posjete i, kao rezultat toga, procjenu vaših interesa.
  • Omogućavaju trećoj strani provjeru jeste li odabrali reklamni sadržaj.
  • Omogućavaju trećoj strani praćenje broja posjetitelja koji biraju reklamni sadržaj.
  • Prosljeđuju informacije o vašim navikama pretraživanja drugim internetskim mjestima.
  • Omogućuju uporabu usluga treće strane za prikazivanje reklamnih sadržaja prilagođenih vašim potrebama, interesima ili preferencama.
  • Omogućuju trećim stranama da odrede koji su reklamni sadržaji te tehnologije i mreže za oglašavanje najučinkovitije za vas.
  • Omogućuju praćenje reklamnih sadržaja koji su već prikazani, tako da vam se ne prikazuju uvijek isti.

Kako upravljati postavkama kolačića?

Prilikom posjete stranice imate opciju uključivanja analitičkih kolačića i kolačića za ciljano oglašavanje.

Aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive krajnjem korisniku, ali možete kontrolirati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili blokirati te imate mogućnost brisanja kolačića pri zatvaranju internetskog preglednika ili na zahtjev.

Međutim, ako u postavkama svog preglednika blokirate sve kolačiće (uključujući i funkcionalne kolačiće), moguće je da ćete imati poteškoća u korištenju pojedinih dijelova internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore.

Nakon što jednom date suglasnost za korištenje analitičkih kolačića, kolačić s tom privolom pohraniti će se na vaš uređaj te se koristiti sljedeći put kada posjetite ove internetske stranice.

Ako želite povući svoju suglasnost, morat ćete obrisati kolačiće u postavkama svojeg internetskog preglednika. Više informacija o postavkama kolačića za različite preglednike možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Završne napomene

Zadržavamo pravo na izmjenu ove politike kolačića u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Nova Obavijest o kolačićima stupit će na snagu nakon objave. Vaša je odgovornost da redovno provjeravate jeste li pročitali i složili se s politikom kolačića koja je u primjeni.

Ova politika kolačića je posljednji puta ažurirana 15. travnja 2021.

Više informacija o korištenju kolačića možete pronaći na mrežnoj stranici www.allaboutcookies.org ili nas možete pitati slanjem poruke elektroničke pošte na zastitapodataka@hgk.hr

  • Pravo na pristup (Članak 15) – u svakom trenutku ispitanik može kontaktirati s HGK te dobiti potvrdu obrađuju li se njegovi osobni podaci i ako se ti podaci obrađuju, zatražiti pristup njima.
  • Pravo na ispravak (Članak 16) – ako se obrađuju osobni podaci koji su netočni, u bilo kojem trenutku može se zatražiti ispravak, a ako su oni nepotpuni, mogu se dopuniti.
  • Pravo na brisanje (Članak 17) – ispitanik ima pravo tražiti brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose ako ih je HGK nezakonito obradio ili ako osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhu obrade ili sl. uzimajući u obzir da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice radi ostvarivanja pravnih zahtjeva.
  • Pravo na ograničenje obrade (Članak 18) – može se od HGK zatražiti ograničenje obrade osobnih podataka.
  • Pravo na prenosivost podataka (Članak 20) – ispitanik ima pravo dobiti osobne podatke u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te ima pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade, ako se obrada temelji na privoli ili ugovoru i provodi se automatiziranim putem.
  • Pravo na prigovor (Članak 21) – u svakom trenutku može se uložiti prigovor na obradu osobnih podataka, ako se obrada temelji na legitimnim interesima, uključujući izradu profila ili ako podatke obrađujemo za potrebe izravnog marketinga.
  • Pravo usprotiviti se donošenju automatiziranih pojedinačnih odluka (profiliranje) (Članak 22) – ispitanik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući izradu profila.
  • Pravo na pritužbu – ako se smatra da je obradom osobnih podataka prekršena Opća uredba o zaštiti podataka (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća ili drugi propisi u vezi sa zaštitom osobnih podataka. Za obavljanje nadzora nad obradom osobnih podataka u Republici Hrvatskoj nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Opća uredba utvrđuje načela zakonitosti, transparentnosti i poštenost obrade osobnih podataka. Radi ostvarenja prava ispitanika čiji se podaci prikupljaju i obrađuju, na ovoj stranici omogućeno je ostvarivanje prava ispitanika preuzimanjem obrazaca, njihovim ispunjavanjem i dostavom u HGK ili županijske komore. 

Zahtjev za ostvarivanje prava ispitanika na pristup

Zahtjev za ostvarivanje prava na brisanje

Zahtjev za ostvarivanje prava na ispravak

Zahtjev za ostvarivanje prava na ograničenje obrade

Zahtjev za ostvarivanje prava na prigovor

Za sva pitanja u vezi s primjenom Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka možete se obratiti na adresu elektroničke pošte: zastitapodataka@hgk.hr ili na broj telefona: 01/4561 555.