Za novu predsjednicu Zajednice kulturnog turizma HGK na izbornoj sjednici održanoj 28. veljače u HGK izabrana je Suzana Marković, direktorica marketinga i prodaje Ban toursa iz Zagreba, a za zamjenike predsjednice izabrani su Josipa Kovačić, iz agencije Illyricum iz Splita i Renata Nevidal, iz tvrtke Globtour Event iz Zagreba. Za poslovnu tajnicu Zajednice imenovana je Saša Zrnić iz Sektora za turizam HGK.    

„Zajednicu kulturnog turizma HGK smatram izuzetno važnom za sve nas koji smo u ovoj industriji, osobito za turističke agencije organizatore putovanja kojima je kultura značajan sadržaj u produktima koje prodaju. Zalagat ću se za promociju kulturnih sadržaja kroz adekvatne turističke proizvode osmišljene u suradnji privatnog sektora i kulturnih institucija i ustanova. Krajnji je cilj da agencije privuku što veći broj kulturnih turista u Hrvatsku, koji će znati cijeniti i biti sposobni na ispravan način konzumirati bogato kulturno naslijeđe Hrvatske. Kroz platformu HGK Zajednice nastavit ćemo još intenzivnije surađivati po tom pitanju sa Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture“, istaknula je Suzana Marković. 

Skupna fotografija (005).JPG

Sjednica Zajednice kulturnog turizma HGK; Izvor: HGK

Predstavljajući Akcijski plan razvoja kulturnog turizma Vesna Rajković iz Ministarstva turizma istaknula je osnivanje međuresorne Radne grupe za provedbu Akcijskog plana. „Moramo učiniti puno više na olakšavanju prodaje proizvoda kulturnog turizma te ubrzavanju procedura u ovom području“, kazala je Rajković, dodajući da se Akcijskim planom te djelovanjem Radne grupe želi postići zajedničko djelovanje svih dionika u kulturnom turizmu, uz ostvarivanje strateških ciljeva vezanih uz infrastrukturu, pakete proizvoda, marketing, partnerstvo te edukacije u ovoj djelatnosti.  

„Europska godina kulturne baštine 2018. koju je Europska komisija proglasila pod sloganom „Naša baština: Gdje prošlost susreće budućnost“ obuhvaća inicijativu na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, a očekuje se sinergija svih europskih inicijativa na području kulture. Jedna od inicijativa u sklopu najavljene godine je upravo inicijativa Turizam i baština“, istaknula je Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture, predstavljajući Europsku godinu kulturne baštine u sklopu koje će Ministarstvo kulture organizirati dvadesetak događanja na nacionalnoj razini te aktivnosti uključene u program Dani europske baštine.