Vrijeme održavanja: 20.10.2016. - 23.10.2016.

Objavljeno: 14. 10. 2016. , Ažurirano: 27. 10. 2016.

"U prvih je devet mjeseci ove godine ostvareno 69.680 najmova plovila, 454.047 dolazaka i 2,996.817 noćenja u nautičkom čarteru Hrvatske što predstavlja porast od više od 20 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK Ivica Jurišin na Biograd Boat i Charter Showu koji se održavao od 20. do 23. listopada u Biogradu na moru.

Jurišin dodaje da su godinama ti trendovi pozitivni i da je posljednjih deset godina broj plovila u floti čartera porastao za više od 400%, a broj najmova, noćenja i dolazaka rastao je dvoznamenkastim stopama. Iz toga je vidljivo da taj rast ne prati financijski rezultat tvrtki. "Čarter tvrtke su, za razliku od prije, primorane na last minute najam po sniženim cijenama, dok troškovi, primjerice cijene vezova u marinama, ostaju jednaki", naglasio je Jurišin.

Održavši prezentaciju britanskog tržišta direktorica HTZ-ova predstavništva u Londonu Ivona Grgan kazala je da je Velika Britanija zemlja duge nautičke tradicije te da se više od tri milijuna Britanaca aktivno bavi vodenim sportovima. "Hrvatska je već relativno popularna nautička destinacija za Britance, ali vjerujem da ima još dosta potencijala za rast i da zajedničkim trudom možemo imati još bolju sezonu 2017.", rekla je Grgan.

Profesor Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Zdenko Cerović predstavio je projekt Benchmarking koji omogućuje da se marine ili čarter-kompanije uspoređuju na temelju raznih indikatora poslovanja te ocjenjuju svoje mjesto u odnosu na ostale konkurente, što im pomaže u spoznaji i uklanjanju vlastitih nedostataka i očuvanju konkurentske prednosti. "Ova prezentacija bila nam je prilika za izravnu interakciju s tvrtkama, naročito čarterašima za koje je benchmarking predstavljen ove godine kao dio ocjenjivanja za nagrade HGK Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, kako bi sustav što više prilagodili njihovim potrebama", kazao je profesor.

Vlasnik portala Pomorsko dobro Branko Kundih naglasio je nužnost što skorijega donošenja novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama, s ciljem osiguranja pravne sigurnosti postojećih i budućih ulaganja na pomorskom dobru i marinama. "Posebno treba zaštititi zakonita ulaganja za vrijeme trajanja koncesije, a koja nisu bila predviđena Ugovorom i posljedica su izmijenjenih tržišnih uvjeta poslovanja. Nužno je i rješavanje zakonitih pretvorbi na pomorskom dobru, uključujući i marine koje do danas nije uredio Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Neki sudionici su u toku današnje rasprave izrazili opravdanu bojazan zbog nelojalne konkurencije nautičkih dijelova javnih luka u odnosu na marine. Posebno naglašavam nužnost uređenja i definiranja pravnog pojma privezišta te sam u tom smislu i uputio svoje prijedloge mjerodavnomu Ministarstvu", istaknuo je Kundih.

Također, održane su i sjednice strukovnih udruženja marina te čarter kompanija pri HGK. Marine su na sjednici izabrale novo vodstvo na mandat od četiri godine. Sean Lisjak iz tvrtke Tehnomont ponovno je izabran na funkciju predsjednika Udruženja, dok su na mjesta zamjenika predsjednika izabrani predstavnik tvrtke Marina Dalmacija Božidar Duka i Kristijan Pavić iz ACI-a.

"Radit ćemo u suradnji s državnim i javnim službama na rješavanju ključne problematike koja opterećuje poslovanje marina, poput Zakona o pomorskom dobru i nereda u sustavu izdavanja koncesija, te ćemo se profilirati za ciljanu promociju marina na stranim tržištima. Nadamo se da se da ćemo sad imati kontinuitet Vlade i sugovornika s druge strane, koji će uvažiti postojanje problema u nautičkoj djelatnosti kako bi omogućili daljnji razvoj nautičke djelatnosti u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak.

Inače Biograd Boat Show je najznačajniji srednjeeuropski nautički sajam koji se održava 18. godinu zaredom, dok je Biograd Charter Show ove godine predstavljen kao zasebna manifestacija unutar Biograd Boat Showa, upravo zbog značaja hrvatskog čartera u svijetu. Sajam ove godine bilježi sve rekorde u broju izlagača za koje je proširen raspoloživi izlagački prostor kako bi se udovoljilo dijelu izlagača s liste čekanja te se očekuje da će ovog vikenda biti srušen i rekord broja posjetitelja.