Vrijeme održavanja: 26.10.2016.

Objavljeno: 26. 10. 2016. , Ažurirano: 27. 10. 2016.

U sklopu jubilarnih dvadesetih Dana hrvatskog turizma koji se održavaju 26. i 27. listopada, u Bolu na Braču, održan je 16. Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a ovogodišnja njegova tema bila je Zračni prijevoz u turizmu – preko granica do cjelogodišnjeg poslovanja.

"Uvijek je aktualna tema u turizmu pitanje produljenja turističke sezone. Postoji povećana potražnja za hrvatskim destinacijama i moramo to iskoristiti. Potrebno je uspostaviti izravne letove prema emitivnim tržištima tijekom čitave godine jer ako destinacija nije prometno dostupna, nije ni privlačna", rekao je predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK Tonči Peović te dodao kako hrvatske zračne luke bilježe najviše putnika u povijesti, što potvrđuje i činjenica da je kroz njih samo u srpnju prošlo gotovo milijun i pol putnika, što je za prvih sedam mjeseci ove godine ukupno oko 4,4 milijuna putnika ili 12,4% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tonci_Peovic_800x450.JPG

Predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK Tonči Peović; Izvor: HGK.

Zamjenica glavnog tajnika Udruženja putničkih agenata i turoperatora EU Christina Russe smatra da je zračna povezanost ključna za turistička putovanja, a u Hrvatskoj je nedovoljna. "Uzrok tome je vjerojatno činjenica da većina gostiju dolazi iz susjednih zemalja ili iz zemalja koje su dovoljno bliske da bi se putovalo cestovno. Poboljša li se zračna povezanost, postoji potencijal privlačenja više turista iz drugih europskih i prekomorskih tržišta", rekla je Russe. Smatra i da je do trenda povećanih dolazaka u Europu došlo upravo zbog pojačanoga zračnog prometa i niskotarifnih letova.

Direktorica komercijalne potpore, proizvoda i nabave TUI Groupa Vesna Zeneral istaknula je da je u interesu Hrvatske učinkovitije koristiti vlastite resurse i konstantno ulagati u jedinstvenu ponudu.

Ovaj najveći skup ovakve vrste u RH okuplja između 1500 i 2000 sudionika, a ove će godine sadržavati stručna predavanja, prezentacije, radne sastanke i dodjele nagrada. Organizatori su Ministarstvo turizma RH, Hrvatska turistička zajednica i HGK.