Vrijeme održavanja: 08.08.2016.

Objavljeno: 01. 08. 2016. , Ažurirano: 21. 12. 2017.

U Komori Zagreb, 8. kolovoza 2016. godine održan je poslovni skup s kineskim gospodarstvenicima iz Šangaja, jednog od najvažnijih ekonomskih središta u svijetu. Na susretu su sudjelovali predstavnici Gradske komisije za trgovinu Šangaja i predstavnici prehrambene industrije, a od hrvatskih tvrtki ROX d.o.o., EKO SEVER d.o.o., KRAŠ d.d. i ZVIJEZDA d.d.

Skup je u ime Komore Zagreb pozdravila Jaka Stipić iz Odsjeka za međunarodne poslove, istaknuvši aktivnu ulogu Komore pri uspostavljanju partnerskih odnosa s Kinom i ostalim zemljama istočne Azije.

Liu Kai, ekonomski savjetnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj iskazao je interes Kine za uvozom hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. „Ako hrvatski proizvodi uđu na tržište Šangaja, ušli su u cijelu Kinu“, istaknuo je predsjednik Gradske komisije za trgovinu Šangaja, Wu Xingbao. Hrvatska je važna država za kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ koja potiče uspostavu bliskih gospodarskih veza uključenih zemalja. Ovaj projekt pomaže kineskim investitorima da ulažu u Hrvatsku, čime predstavlja ključnu priliku za izgradnju većeg euroazijskog tržišta.

Svrha susreta bila je u promociji bilateralne suradnje Kine i Hrvatske u brojnim područjima, a posebice u sektoru trgovine, poljoprivrede i prehrambenih proizvoda. Šangaj inače broji 24 milijuna stanovnika koji na dnevnoj bazi troše oko 70 tisuća tona hrane, od čega samo 20% proizvodi sam. Stoga je Šangaj spreman otvoriti svoje tržište za kvalitetne hrvatske proizvode koji ulaskom u Kinu mogu postati poznati i širom svijeta.