Vrijeme održavanja: 06.10.2016.

Objavljeno: 22. 09. 2016. , Ažurirano: 14. 10. 2016.

Strukovna grupacija metaloprerađivača Županijske komore Sisak održala je treću sjednicu 6. listopada u ŽK Sisak, kada su predstavili kampanju projekta Metalci su (opet) IN. Projekt su pokrenuli Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak, Zajednica za razvoj ljudskih potencijala pri HGK i portal Posao.hr, a cilj je približiti metaloprerađivačka zanimanja učenicima osnovnih i srednjih škola te ih motivirati na odabir ovoga zanimanja kao svojega budućeg, ili im približiti budući posao i poslodavce, ako su već odabrali.

Članovi Strukovne grupacije, predstavnici metaloprerađivačkih tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije, istaknuli su kako je nedostatak praktičnog znanja učenika po završetku školovanja veliki problem za poslodavce koji ulažu od godine dana do tri godine u obuku radnika za samostalno obavljanje posla, što im otežava poslovanje. Smatraju da je nedovoljno kvalitetne prakse u školama i da je izrazito niska motiviranost učenika na metaloprerađivačka zanimanja.

Josip Lipovac iz tvrtke Lipovac-metal d. o. o. vlasnik je licencirane radionice za obuku učenika, no kaže da jednostavno za njeno korištenje nema interesa. Obrazovanje ima slabu poveznicu s gospodarstvom te smatra da bi učitelji i učenici trebali češće obilaziti tvrtke kako bi uvidjeli njihove potrebe. Naveo je primjer edukacijskog centra za djecu koji je posjetio u Bavarskoj gdje djeca imaju priliku raditi na konkretnim poslovima. Smatra da bi nešto slično trebali imati i u županiji.

Vesna Đuričić iz Lipovice d. o. o. kaže da tvrtka ima dugogodišnje iskustvo u obučavanju novih zaposlenika te da su njihovi ljudi iskusni po tome pitanju. Mlade osobe s VSS obrazovanjem primaju na praksu u tvornicu te mnogi od njih u Lipovici izrađuju i završne radove.

Boris Prpić iz tvrtke Alas – Info d. o. o. naveo je brojne primjere uspješnosti malih i srednjih tvrtki koje teže izvrsnosti. Smatra da posla i kapitala ima dovoljno, no da je teško naći ljude s kojima se kvalitetno može raditi. Osim što mladi nemaju dovoljno praktičnih znanja, i osnovna znanja (matematika, fizika i sl.) na vrlo su niskoj razini.

Ante Bazina iz Hidraulike Kutina d. d. također nije zadovoljan razinom znanja s kojom mladi izlaze iz obrazovnog sustava. No, većim problemom smatra njihovu nedovoljnu motivaciju na učenje i savladavanje novih vještina. Nedovoljno vješti radnici učine u pogonu štete i od nekoliko desetaka tisuća kuna te su tvrtki dosta velik trošak i radnici s nedovoljnim znanjima i vještinama za rad u proizvodnji.

Članovi Strukovne grupacije slažu se da mladi moraju češće ići u proizvodnju, smatraju dobrom idejom da se napravi edukativni centar za mlade gdje bi na posebno kupljenim strojevima i simulatorima razvijali vještine potrebne industriji. Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak aktivno će se uključiti u rješavanje ovog problema jer o njemu ovise razvoj i opstojnost industrije u Županiji.

Članovi Strukovne grupacije iskazali su interes za predstavljanje županijske industrije na Industrijskom sajmu u Celju od 4. do 7. travnja iduće godine. Sajam im je zanimljiv jer je specijaliziran za metaloprerađivačku industriju i na njemu se pojavljuje većina poslovnih partnera s kojima županijske tvrtke posluju. Ujedno, to je dobar način da se ova industrija zajednički predstavi.

Na sjednici je usvojen i Plan rada za 2017.