Vrijeme održavanja: 11.12.2018.

Objavljeno: 20. 11. 2018. , Ažurirano: 17. 12. 2018.

HGK – ŽK Sisak, u suradnji sa sisačkim Društvom ekonomista, računovođa i financijskih djelatnika, organiziralo je u ŽK Sisak u utorak, 11. prosinca, Seminar o izmjenama poreznih i drugih zakona u 2019. godini.

Na seminaru je bilo riječi o mini poreznoj reformi kojom je izmijenjeno desetak zakona iz područja poreza i doprinosa te učinjene brojne promjene, a čija se primjena planira za početak 2019. godine.

Izmjene propisa od 1. siječnja iduće godine donose promjene u području oporezivanja plaća i doprinosa, poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nekretnina, fiskalizacije računa. Najveće promjene nastale su u oporezivanju dohotka u vezi s obračunom poreza i doprinosa na plaće zaposlenika i članova uprave, materijalnim pravima zaposlenika te zapošljavanjem umirovljenika. PDV donosi novosti kod oporezivanja dobara po stopi od pet i 13 posto, ali i nove postupke u vezi s priznavanjem PDV-a kod nabave osobnih automobila i postupanja kod obračuna primitka u naravi s osnove uporabe osobnog automobila. Mijenjaju se i Opći porezni zakon te Zakon o računovodstvu.

Porezni seminar 11122018_2.jpg

Ivica Milčić, savjetnik časopisa Računovodstvo i financije

Predavanje su održali Ivica Milčić, Miljenka Cutvarić i Kornelija Sirovica, savjetnici – urednici časopisa Računovodstvo i financije iz Zagreba. Seminaru je prisustvovalo više od stotinu predstavnika računovodstvenih i knjigovodstvenih servisa te financijskih djelatnika trgovačkih društava iz Sisačko-moslavačke županije.