Vrijeme održavanja: 23.03.2017.

Objavljeno: 23. 03. 2017. , Ažurirano: 07. 04. 2017.

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Kraljevini Švedskoj, organizirala je 23. ožujka u Göteborgu Švedsko-hrvatski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Kraljevini Švedskoj.

"Nadamo se potpori hrvatske zajednice u Švedskoj u prijenosu novih trendova i znanja te u povezivanju hrvatskoga gospodarstva sa švedskim tržištem. Hrvatska i Švedska imaju veliku mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa i nadam se da će na današnjim poslovnim razgovorima hrvatski i švedski gospodarstvenici sklopiti nove poslove", istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić istaknuo je da HGK prepoznaje potencijal hrvatskih tvrtki iz područja inženjeringa, građevinske industrije, prehrambene industrije te IT-a. "Švedska je ekonomski snažna članica Europske unije, stoga predstavlja velik potencijal za Republiku Hrvatsku, posebice u području inovativnosti te korištenja znanosti u razvoju novih proizvoda i u području uvođenja novih tehnologija u proizvodne procese", kazao je Kramarić.

Skupn_fotografija2_800x450.jpg

Švedsko-hrvatski poslovni forum; Izvor: HGK.

"Velik je problem nedostatak građevinskih jedinica u Göteborgu, stoga je ovo izvrsno tempiranje održavanja ovog foruma kako bi se i hrvatske tvrtke mogle uključiti u buduće projekte", naglasila je generalna direktorica županije Västra Götaland Lisbeth Schultze.

"Već godinu dana prisutni smo na švedskom tržištu, a upravo danas potpisali smo novi ugovor s tvrtkom Tuve Bygg u vrijednosti od 15 milijuna kuna za izvođenje građevinskih radova", izjavio je Zlatko Sirovec, generalni direktor tvrtke Tehnika d. d.

"Sutra iz Zagreba kreće Gredeljev vlak u Švedsku na promotivne vožnje za švedskog operatera. Riječ je trenutno o pregovorima za pet vlakova, dok naručitelj potražuje ukupno 50 vlakova, vrijednosti od pet milijuna eura po vlaku", rekao je stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj Pero Hrkać.

Direktor i vlasnik tvrtke Mucić & Co. d. o. o. Stanislav Mucić naglasio je da već posluju u Švedskoj i da su već prepoznati kao proizvođači montažnih armirano-betonskih elemenata, no da će današnji poslovni razgovori zasigurno rezultirati dobrim novim poslovima.

Na gospodarskom forumu predstavljen je investicijski potencijal Republike Hrvatske i mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje s Kraljevinom Švedskom te su održani poslovni razgovori dvadesetak hrvatskih i pedesetak švedskih gospodarstvenika.