Vrijeme održavanja: 23.02.2017.

Objavljeno: 24. 02. 2017. , Ažurirano: 27. 02. 2017.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u ŽK Osijek, 23. veljače održana je Konferencija o novom Zakonu o javnoj nabavi.

Na konferenciji na kojoj je bilo 110 sudionika, a Ivan Palčić i Ante Loboja iz Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta govorili su o najznačajnijim novostima koje donosi novi Zakon o javnoj nabavi i očekivanim učincima koje treba donijeti njegova primjena u praksi.

Ključni ciljevi koji se trebaju postići ovim zakonom su fleksibilizacija postupaka javne nabave, jačanje tržišnog natjecanja, povećanje pravne sigurnosti i smanjenje birokracije u postupcima javne nabave, što treba dovesti do smanjenja troškova poduzetnicima, povećanja lakoće poslovanja, a u konačnici do ostvarivanja najbolje vrijednosti za javni novac.

Među najznačajnijim novinama istaknuta je ekonomski najpovoljnija ponuda kao jedini kriterij odabira, prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima, skraćenje rokova za dostavu te smanjenje iznosa jamstva za ozbiljnost ponude i za uredno ispunjenje ugovora. Predstavljen je i potpuno novi postupak javne nabave, partnerstvo za inovacije, prema kojemu se raspisuje natječaj za razvoj traženog proizvoda ili usluge ako je prethodno savjetovanje s tvrtkama pokazalo da taj proizvod ili usluga ne postoji.

Nakon predstavljanja novosti, sudionici konferencije postavljali su pitanja i raspravljali s djelatnicima Ministarstva o novim rješenjima koje donosi Zakon o javnoj nabavi.