Vrijeme održavanja: 08.11.2016.

Objavljeno: 09. 11. 2016. , Ažurirano: 11. 11. 2016.

Strukovna je grupacija trgovine motornih vozila i dijelova održala svoju prvu sjednicu u ŽK Split 8. studenoga. Prisustvovali su joj predstavnici Ministarstva financija, Područnoga carinskog ureda Split, Krešimir Bošnjak i Ante Gudelj te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda HZZ Split, Jela Gogić i Renato Jerončić.

Predstavnike auto-moto struke Bošnjak je obavijestio o mjerodavnosti Područnoga carinskog ureda Split u domeni suzbijanja i kontrole neregistrirane i nezakonite djelatnosti u auto-moto struci te o poduzetim aktivnostima i konkretnim obradama prema prijavama o radu na crno. Od ukupnog broja zaprimljenih prijava o nezakonitom radu, Područni carinski ured Split, u suradnji s poreznom upravom, obavio je više od 50% uspješnih akcija, nakon kojih su se dotad nezakonite djelatnosti auto-moto struke registrirale kao tvrtke ili obrti.

Problematika zapošljavanja radne snage u djelatnosti auto struke, osobito u posljednje dvije do tri godine, poprima zabrinjavajući karakter. Naime, poslodavcima je vrlo teško dobiti traženu struku putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. O širini djelovanja, pravima i obvezama koje sve nezaposlene osobe koje se nalaze u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Split imaju, nazočne je informirala Jela Gogić. Ako se nezaposlena osoba ne javi na razgovor na traženi natječaj koji je tvrtka oglasila, nezaposleni se nakon utvrđenog stanja briše na rok od šest mjeseci iz evidencije HZZ-a te gubi sva prava.

S obzirom na činjenicu da nemali broj nezaposlenih osoba koje su uredno evidentirane kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje rade na crno u neregistriranim auto servisima, neminovna je suradnja i aktivno djelovanje Područnoga carinskog ureda Split i Regionalnog ureda HZZ Split, uz pomoć registriranih tvrtki iz djelatnosti auto struke u rješavanju navedene problematike.

Zaključno je dogovoreno da će Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima  svoje zajedničko mišljenje i primjedbe o radu neregistriranih poslovnih subjekata iz djelatnosti auto moto struke na području Splitsko-dalmatinske županije uputiti Središnjem carinskom uredu na daljnje postupanje te će kontinuirano aktivno sudjelovati u radu s Regionalnim uredom HZZ Split po pitanjima radne snage u djelatnosti auto-moto struke.