Vrijeme održavanja: 20.04.2018.

Objavljeno: 16. 04. 2018. , Ažurirano: 24. 04. 2018.

HGK – Županijska komora Požega organizirala je 20. travnja edukaciju Obveze tvrtki u provedbi Opće uredbe EU o zaštiti osobnih podataka.

Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka i obveze koje ona stavlja pred tvrtke predstavio je Petar Mišević, voditelj Samostalne službe za informacijsku sigurnost i upravljanje kvalitetom HGK. Mišević je naglasio da se uredbom želi vratiti građanima kontrola i vlasništvo nad njihovim podacima i izgraditi povjerenje u digitalno gospodarstvo. Građani će dobiti nova i proširena prava, a tvrtke će im ta prava morati omogućiti. Uredba je obvezna za primjenu kod svih organizacija koje obrađuju osobne podatke građana EU te će od 25. svibnja organizacije morati omogućiti bolju zaštitu osobnih podataka građana, bilo da je riječ o osobnim podacima korisnika, klijenata ili zaposlenika. Također je istaknuo da ova Uredba podrazumijeva promjene u načinu prikupljanja, obrade i upravljanja osobnim podacima te da se odnosi na sve pravne subjekte koji posluju unutar Europske unije, bez obzira na njihovu djelatnost i veličinu te predviđa vrlo visoke kazne za neusklađenost. Osnovni je cilj modernizirati način upravljanja i zaštite osobnih podataka građana EU te spriječiti moguće rizike neprimjerenog korištenja i zloupotrebe podataka na štetu pojedinca.

gdpr 1 pz.jpg

Nakon toga je Krunoslav Ećimović iz tvrtke Cedar informatika d. o. o. predstavio tvrtkama koji se koraci moraju odraditi pri usklađivanju poslovanja s Uredbom. Istaknuo je važnost revizije vlastitih baza podataka, nakon toga usklađivanja s propisima te u konačnici implementacije tehničkih rješenja.

Radionici je prisustvovalo pedestak većinom malih i srednjih tvrtki.