Vrijeme održavanja: 17.01.2020. - 26.01.2020.

U Berlinu od 17. do 26. siječnja 2020., Hrvatska će biti zemlja partner

Objavljeno: 11. 06. 2019. , Ažurirano: 12. 06. 2019.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, Republika Hrvatska predstavit će se kao zemlja partner na sajmu Zeleni tjedan 2020. koji će se održati u Berlinu, u Njemačkoj, od 17. do 26. siječnja 2020. godine.

O SAJMU:

Grune Woche 2020 – Zeleni tjedan prema svom je konceptu jedinstvena međunarodna izložba poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije. Prvo predstavljanje imao je daleke 1934. godine, a sajmu koji će se održati 2020. godine i na kojem je Hrvatska zemlja partner ujedno će ovo biti i jubilarno, 85. izdanje.

Proizvođači prehrambenih proizvoda iz cijelog svijeta, koji će se predstavljati na nacionalnim štandovima, koriste sajam kao prodajno i pokusno tržište, za osobni kontakt s kupcima te predstavljanje svoga poslovnog subjekta stručnoj i širokoj publici.

Izlagači tijekom sajma ostvare promet od gotovo 50 milijuna eura izravnom prodajom posjetiteljima.

Ove godine na sajmu se predstavilo gotovo 1.700 izlagača iz 68 zemalja, a više od 400.000 posjetitelja potvrđuje da je Zeleni tjedan vodeći svjetski sajam prehrane i poljoprivrede te neizostavno događanje za cjelokupni poljoprivredni sektor.

Više o sajmu pogledajte ovdje

 

Predmet Poziva na iskaz interesa jest kandidiranje izlagača za nastup na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, prehrane i hortikulture Zeleni tjedan 2020., na kojem će Republika Hrvatska biti zemlja partner.

Hrvatski paviljon bit će smješten u hali 10.2 i prostirati se na ukupnoj neto površini od 1.015 četvornih metara.

Idejno je hrvatski nastup koncipiran na predstavljanju tipičnih proizvoda četiriju hrvatskih područja:

 • Dalmacije
 • Istre i Kvarnera
 • Slavonije i hrvatskog Podunavlja
 • središnje bregovite Hrvatske.

Za svako od tih područja definirana je raspoloživa površina te je ograničen broj izlagača i izložbena površina po izlagaču.

Na nastup se mogu kandidirati pravne osobe (trgovačko društvo, zadruga, udruga) i fizičke osobe (obrt, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede po isteku će roka za iskaz interesa odabrati izlagače, vodeći računa o raspoloživom prostoru, ravnomjernoj zastupljenosti po područjima te o raznolikosti proizvoda specifičnih za svako područje.

Za odabir izlagača osnovat će se povjerenstvo koje će činiti predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede.

Pri odabiru izlagača za nastup na sajmu, uz spomenute kriterije (raspoloživi prostor, ravnomjernu zastupljenost po područjima te prikaz raznolikosti proizvodnje), u obzir će se uzeti i sljedeći kriteriji:

 • pravne (trgovačko društvo, zadruga, udruga) i fizičke osobe (obrt, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj
 • pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje sljedećih djelatnosti:

          A       Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo
          C10   Proizvodnja prehrambenih proizvoda
          C11   Proizvodnja pića

 • korisnici oznaka registriranih na EU razini (zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zaštićene oznake izvornosti vina, oznake zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića)
 • nositelji nacionalnih znakova kvalitete (Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta, Otočni proizvod, Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka, Brašno hrvatskih polja)
 • korisnici EU fondova
 • nagrade i priznanja dodijeljena za proizvode na međunarodnoj razini
 • tradicionalni izlagači na sajmovima u inozemstvu.

Poziv na iskaz interesa za sudjelovanjem na sajmu objavljuje se na internetskoj stranici Hrvatske gospodarske komore. Otvoren je od 11. lipnja i traje do 19. lipnja 2019.

Iskaz interesa podnosi se na obrascu Iskaz interesa za sudjelovanje na međunarodnom sajmu poljoprivrede, prehrane i hortikulture Zeleni tjedan 2020., koji je u prilogu ovog poziva i koji je potrebno dostaviti elektroničkim putem na adrese: jdukic@hgk.hr i poljoprivreda@hgk.hr zaključno s 19. lipnja.

Prijave iskaza interesa pristigle nakon navedenog datuma neće se razmatrati.