Vrijeme održavanja: 19.04.2018.

Objavljeno: 12. 04. 2018. , Ažurirano: 23. 04. 2018.

„U 2017. godini za 6 posto je narasla ukupna imovina investicijskih fondova u Hrvatskoj, na 18,6 milijardi kuna. Preko 220.000 građana ulaže u fondove i očekuju od onih koji upravljaju njima profesionalan pristup i rezultate“, istaknuo je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović na dodjeli godišnjih nagrada Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Top of the Funds.

Detaljnije se osvrnuo na trendove i aktualnosti u fondovskoj industriji i zahvalio se HGK na suradnji. „Prošle godine bilo je dobrih i loših događaja. Možda najveći pomak na bolje je u tome što se poboljšala financijska pismenost i uključenost ljudi. Prije deset godina su ljudi ulagali emotivno, danas toga nema. Danas građani ulažu razumnije i dugoročnije, disperziraju ulaganja i očekuju realniji povrat“, naglasio je Krstulović, dodavši da za 2018. ima dosta trendova na tržištu od kojih je posebno izdvojio implementaciju Zakona o tržištu kapitala. „Njime će investicijski savjet biti dostupan široj javnosti, a to je iznimno važno“, kazao je Krstulović. Pozdravio je dolazak strane konkurencije za koju vjeruje da će domaće fondove učiniti konkurentnijima i pozvao HANFA-u da osigura jednake uvjete za sve na tržištu.

Izvor: HGK Hrvoje Krstulović

„Imovina fondova u Europi se u odnosu na 2007. godinu utrostručila, a to je dokaz da je naš posao koristan i da će biti sve prisutniji u budućnosti“, zaključio je Krstulović.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, poručio je kako HGK nastavlja dobru praksu upoznavanja učenika, studenata i profesora s problematikom investicijskih fondova.

„Suradnju smo digli na višu razinu pa su nama danas tri dekana i rektor Sveučilišta Zagreb, a to je važno jer povezujemo poslovnu i akademsku zajednicu. Danas odajemo priznanje najuspješnijima među vama koji doprinosite razvoju tržišta kapitala i gospodarstva u cjelini. Nadam se da će ovo biti motivacija svima da nastavite s dobrim poslom“, istaknuo je Savić, naglasivši kako se aktivnosti Komore po pitaju promoviranja financijske pismenosti odvijaju cijelu godinu i uključuju sve financijske institucije. „Od početka godine naše aktivnosti području financijske pismenosti obuhvatile su više od 1000 učenika. Mi u komori nastavit ćemo s radom u tom smjeru“, poručio je Savić.

Izvor: HGK Zvonimir Savić

Za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom proglašen je ZB Europlus, najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Locusta Cash, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom Intercapital Bond. Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je PBZ Conservative 10, dok je kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen ZB Trend. Priznanje za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišlo je Raiffeisen Harmonicu, a ZB Invest je proglašen najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima.

Izvor: HGK Nazočni

Dodjela nagrada odvija se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja. Tim povodom i na temelju Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine, Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK i ove godine organizira različita edukativno-informativna događanja: dodjelu nagrada, predavanja na fakultetima u nekoliko hrvatskih gradova, nastup na Cvjetnom trgu u Zagrebu 21. travnja od 9 do 15 sati, gdje će predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima i HGK pružati informacije prolaznicima, i sl.