Poticaji za sve objekte koji rade cijelu godinu radi promicanja cjelogodišnjeg rada put su prema turizmu 365


Objavljeno: 27. 11. 2017. , Ažurirano: 11. 12. 2017.


U Županijskoj komori Split 7. prosinca održana je 2. sjednica Strukovne grupacije ugostitelja, na kojoj je naglašena potreba produljenja sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a posebice u samom gradu Splitu i svim većim mjestima županije, poput Kaštela i Omiša.

Smatraju da lokalna uprava i samouprava ima mogućnost raznim mjerama dovesti u red problem sezonalnosti, i to upravo poticanjem i vrednovanjem ugostiteljskih objekata koji rade cijelu godinu, zapošljavaju radnike cijelu godinu te se brinu o tradiciji svoje tvrtke poslujući transparentno i pod istim imenom.

Ugostiteljska djelatnost je stopom PDV-a od 25 posto izgubila investicijski potencijal, što će se i vidjeti na kraju godine, složili su se prisutni. Mnogo je objekata koji posluju kratkoročno, mijenjaju ime tvrtke i pronalaze rupe u zakonu. Stoga se smatra da treba naći načina poticati upravo one koji tradicionalno rade cijelu godinu. Moguće mjere poticaja, predlažu ugostitelji, mogu biti snižen porez na potrošnju u zimskim mjesecima te dugoročni ugovori o najmu prostora i štekata, što bi omogućilo dugoročne planove i zahtjevnija ulaganja ugostitelja.

Ovim idejama ugostitelji Splitsko-dalmatinske županije žele potaknuti mjerodavne institucije na razmišljanje u smjeru konkretnih poticaja, a sve radi ostvarenja strategije turizma 365 i na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na sjednici je također svim prisutnima predstavljena usluga Hrvatske gospodarske komore Katalog hrvatskih proizvoda te je predstavljen projekt regionalnog Udruženja Vino Dalmacije pri ŽK Split – Festival Vino Dalmacije koji će se održati 13. i 14. travnja 2018. radi suradnje ugostitelja i vinara.