Poticaji za sve objekte koji rade cijelu godinu radi promicanja cjelogodišnjeg rada put su prema turizmu 365
Poticaji za sve objekte koji rade cijelu godinu radi promicanja cjelogodišnjeg rada put su prema turizmu 365
Objavljeno: 27. 11. 2017. , Ažurirano: 11. 12. 2017.
U Županijskoj komori Split 7. prosinca održana je 2. sjednica Strukovne grupacije ugostitelja, na kojoj je naglašena potreba produljenja sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a posebice u samom gradu Splitu i svim većim mjestima županije, poput Kaštela i Omiša.
Smatraju da lokalna uprava i samouprava ima mogućnost raznim mjerama dovesti u red problem sezonalnosti, i to upravo poticanjem i vrednovanjem ugostiteljskih objekata koji rade cijelu godinu, zapošljavaju radnike cijelu godinu te se brinu o tradiciji svoje tvrtke poslujući transparentno i pod istim imenom.
Ugostiteljska djelatnost je stopom PDV-a od 25 posto izgubila investicijski potencijal, što će se i vidjeti na kraju godine, složili su se prisutni. Mnogo je objekata koji posluju kratkoročno, mijenjaju ime tvrtke i pronalaze rupe u zakonu. Stoga se smatra da treba naći načina poticati upravo one koji tradicionalno rade cijelu godinu. Moguće mjere poticaja, predlažu ugostitelji, mogu biti snižen porez na potrošnju u zimskim mjesecima te dugoročni ugovori o najmu prostora i štekata, što bi omogućilo dugoročne planove i zahtjevnija ulaganja ugostitelja.
Ovim idejama ugostitelji Splitsko-dalmatinske županije žele potaknuti mjerodavne institucije na razmišljanje u smjeru konkretnih poticaja, a sve radi ostvarenja strategije turizma 365 i na području Splitsko-dalmatinske županije.
Na sjednici je također svim prisutnima predstavljena usluga Hrvatske gospodarske komore Katalog hrvatskih proizvoda te je predstavljen projekt regionalnog Udruženja Vino Dalmacije pri ŽK Split – Festival Vino Dalmacije koji će se održati 13. i 14. travnja 2018. radi suradnje ugostitelja i vinara.