Objavljeno: 15. 01. 2021. , Ažurirano: 15. 01. 2021.

Predstavnici Grupacije dimnjačara HGK organizirali su sastanak s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem na kojem je glavna tema bila obnova od potresa. Procjenjuje se da na području Petrinje postoji oko 5.000 obiteljskih kuća od kojih mnoge trebaju hitnu sanaciju dimnjaka kako bi se ljudima što prije osigurao krov nad glavom.

Voditelj Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić je savjetovao da se na pogođenom području svima koji trenutno koriste dimnjake podijele detektori ugljičnog monoksida te da se rekonstrukcija oštećenih dimnjaka vrši lakim materijalima poput inoxa. „Naša komorska Grupacija stavit će se na raspolaganje u stručnom i savjetodavnom smislu za sve navedene korake“, izjavio je Lončarić.

Gradonačelnik Dumbović se zahvalio na podršci i naglasio da su prioritet „mali“ popravci, odnosno obnova dimnjaka i krovova statički stabilnih kuća kako bi se što prije osposobile za stanovanje. „Obnova se mora provesti kvalitetno i što je moguće brže da bi se ljudi što prije vratili kućama“, poručio je Dumbović.

Voditeljica Odjela za graditeljstvo HGK Katarina Sikavica kazala je da prije svega treba napraviti kvalitetan i detaljan uvid u stanje, zatim izvršiti nabavu i ugradnju opreme te konačno ishoditi pozitivan dimnjačarski nalaz.

Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK, istaknuo je da će struka tijekom cijelog procesa sanacije imati logističku potporu Komore, a predsjednik HGK ŽK Sisak, Tihomir Babić, je naglasio da će stručne službe HGK već u prvim koracima pomoći oko izrade snimke postojećeg stanja na terenu i dati okvirni hodogram aktivnosti potrebnih za sanaciju štete.