Vrijeme održavanja: 25.11.2020.

Objavljeno: 25. 11. 2020. , Ažurirano: 25. 11. 2020.

Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, održao je sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Rumunjske, veleposlanikom Constantinom Mihailom Grigorievim i ministricom savjetnicom Antonaetom Cobzăreanu.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Rumunjske posljednjih par godina bilježe uzlazni trend. Robna je razmjena na godišnjoj razini rasla za oko 10 posto od 2015. do 2019. godine, kada je prelazila pola milijarde dolara. Posljednji podaci za prvih osam mjeseci 2020. pokazuju da je pandemija korone utjecala i na robnu razmjenu između dvije zemlje, s padom od 3,4 posto.

Hrvatska gospodarska komora je intenzivno surađivala s Veleposlanstvom Rumunjske i s rumunjskom komorom zadnjih nekoliko godina, organizirajući niz foruma i B2B sastanaka tvrtki dviju zemalja.

Na sastanku je zaključeno da se ovo vrijeme smanjenoga intenziteta suradnje, ograničene mogućnosti putovanja i fizičkoga kontakta treba iskoristiti za pomno planiranje budućih aktivnosti kako bi se moglo započeti s projektima od zajedničkoga interesa čim to okolnosti dopuste, na čemu će HGK raditi u narednom razdoblju s Veleposlanstvom Rumunjske i Trgovinsko-industrijskom komorom Rumunjske.