Objavljeno: 27. 08. 2021. , Ažurirano: 27. 08. 2021.

Na prvoj zajedničkoj konferenciji Foruma komora Jadransko – Jonske makro-regije i Dunavskog Biznis Foruma u Mostaru koja je je u fokusu imala pronalazak rješenja za brojne izazove europskih makro-regija, potpredsjednici HGK Mirjani Čagalj dodijeljena je povelja za poseban doprinos međuregionalnoj suradnji.

Potpredsjednica Čagalj je u sklopu konferencije sudjelovala na dva panela – na temu društvenih izazova europskih makro-regija te razvoju europskih multimodalnih prometnih koridora.

„Suradnja između jadransko-jonske i dunavske makro-regije, u kojima je RH sudionica, od izuzetne je važnosti za kvalitetniju realizaciju gospodarskog rasta. Osobito je važno u ključnim sektorima poput kreativnih industrija i IT industrije, a što je započelo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između komorskih makro-regionalnih udruženja jadransko-jonske i dunavske regije“, poručila je Čagalj koja je prije par mjeseci dobila i počasnu titulu Ambasadorice makro-regionalne strategije za svoj dosadašnji doprinos jačanju gospodarske i političke suradnje u Jadransko-jonskoj regiji.

I potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, Tomislav Radoš, je na konferenciji održao je prezentaciju o izazovima upravljanja vodnim resursima, a sudjelovao je i na panel raspravi o zelenoj energetskoj tranziciji. Poručio je kako su edukacija trvtki i institucionalna suradnja ključni za iskorištavanje preko 30 milijardi eura koje su kroz razne programe dostupne za regiju Zapadnog Balkana

„To prvenstveno podrazumijeva pripremu projekata koji će osigurati daljnji razvoj i omogućiti integraciju primjerice OIE u postojeću infrastrukturu, projekata koji će osigurati bolje povezivanje sa zemljama regije u primjerice osiguravanju resursne učinkovitosti, no prije svega projekata koji će osigurati regionalni razvoj. Dakle, potrebno je raditi na integraciji svih aktivnosti koje šest zemalja regije planira provoditi, a komunikacija i snažno povezivanje svih institucija ključno je za uspješnu prilagodbu i provedbu planiranih programa“, zaključio je Radoš.