Vrijeme održavanja: 26.02.2020. - 29.02.2020.

U Splitu svečano otvoren jubilarni 25. međunarodni sajam GAST

Objavljeno: 26. 02. 2020. , Ažurirano: 26. 02. 2020.

Jubilarni 25. međunarodni sajam GAST, koji će se do 29. veljače održavati u splitskoj Spaladium Areni, danas je svečano otvoren u nazočnosti brojnih uzvanika iz gospodarskog, političkog i javnog života.

Kako je uvodno naglasila direktorica Sajma Split, Sanja Vuković Veić, GAST je već 25 godina centralno mjesto pripreme za turističku sezonu i događaj od najvećeg značaja za turizam ali i grane koje se na njega nadovezuju. ''GAST je sve ove godine pokretač i daje vjetar u leđa i ugostiteljstvu i turizmu na razini cijele Hrvatske'', rekla je Vuković Veić naglasivši da je ove godine sajam okupio 786 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja, koji su u potpunosti popunili Spaladium Arenu, a posjetitelje očekuje i bogat edukativni i degustaciji program.

Na svečanom otvorenju sajma, uime Hrvatske gospodarske komore pozdravila je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, koja je čestitala organizatoru na respektabilnih četvrt stoljeća tijekom kojih je GAST od mjesta koje okuplja brendove i sam izrastao u brend te postao prva asocijacija kada je riječ o gastronomsko-turističkim manifestacijama.

Gast slika 2..jpg
Predsjednik ŽK Split Tomaš, državni tajnik Glavina, ministrica poljoprivrede Vučković, direktorica Sajma Split Vuković Veić, župan Boban, Danica Poparić Majić iz ŽK Split, potpredsjednica HGK Čagalj i gradonačelnik Splita Krstulović-Opara (na slici s lijeva na desno) na otvorenju sajma GAST; Izvor: HGK.


"U vrijeme pripreme za turističku sezonu, GAST predstavlja sjajnu priliku za promociju i plasman što više kvalitetnih hrvatskih proizvoda i usluga kroz turizam. Takve proizvode i usluge HGK promovira i svojim znakovima kvalitete, a specijaliziranim projektom Hrvatski proizvod za hrvatski turizam direktno radi na povećanju udjela domaćeg proizvoda u našoj turističkoj ponudi", poručila je Mirjana Čagalj.

HGK koja od početka podržava GAST, kao i sve druge kvalitetne gospodarske manifestacije i sajmove koji doprinose promociji, konkurentnosti i razvoju domaćeg gospodarstva, vrlo konkretno sudjeluje i na njegovom ovogodišnjem izdanju.

Tako u organizaciji i uz sufinanciranje Komore na GAST-u zajednički izlažu članice HGK, a Komora je jednako aktiva i u stručnom programu sajma. U organizaciji HGK - Županijske komore Split prvog dana sajma održava se panel konferencija Potencijali, perspektive i budućnost, kojoj je cilj ukazati na nove trendove i potrebe u turizmu te nove sadržaje i ponude, usmjerene na razvoj cjelogodišnjeg, odgovornog i održivog turizma. 

Drugog dana sajma, u suradnji s Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona Komora organizira poslovne susrete hrvatskih i bosansko-hercegovačkih tvrtki iz prehrambene industrije, koji pružaju priliku našim tvrtkama za sklapanje novih poslova i širenje poslovanja.

Jubilarni GAST službeno je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je istaknula nekoliko važnih aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede provodi kako bi doprinijelo naporima poljoprivrednika i svih ostalih koji rade na promociji naše poljoprivredne proizvodnje i njenom približavanju tržištu. ''Danas ovdje potpisujemo brojne ugovore koji se odnose na projekte vezane za šumarstvo i drvnu industriju, na povećanje produktivnosti, na trajne nasade, na razvoj malih i mladih gospodarstva te jedan koji se odnosi na ulaganje u vodoopskrbu. Time želimo pokazati da su ovdje u Dalmaciji jako važna mala gospodarstva i da ih podupiremo, ali i da je itekako moguće ostvariti potpore za veće i važnije investicijske projekte'', poručila je ministrica Vučković.

Pozdravnim riječima nazočnima su se obratili i državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, župan Virovitičko-podravske županije, partner županije GAST-a, Igor Andrović, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella te direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Ovogodišnji GAST obuhvaća sljedeće specijalizirane sajmove: 25. Međunarodni sajam prehrane, 25. Međunarodni sajam pića, 25. Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 25. Međunarodni sajam vina – Dionizijana, 17. Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, 15. Međunarodni sajam kave, 15. Sajam za turizam – Saturn te 5. Međunarodni sajam sladoleda i slastica.