Vrijeme održavanja: 25.10.2016.

Objavljeno: 21. 10. 2016. , Ažurirano: 26. 10. 2016.

Predavanje Postupci za izvlačenje terminologije održat će se 25. listopada 2016. u 18 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori dvorana C, Rooseveltov trg 2, Zagreb.
Predavač je dr. sc. Jan Šnajder, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

O predavanju:
Umjetna inteligencija snažno napreduje u području razvoja sustava bliskih razini humane inteligencije za cijeli niz složenih kognitivnih zadaća, pa je tako postignut značajan napredak  na polju obrade prirodnog jezika (NLP). Istraživači uključeni u razvoj NLP tehnologija ulažu velike napore u području strojnog prevođenja. Prevoditelji kao krajnji korisnici trebaju zreliju računalno potpomognutu tehnologiju, a njezina je ključna komponenta sposobnost automatskog izvlačenja terminologije, s posebnim naglaskom na statističkoj kolokaciji i obradi višerječnih izraza.
Predavanje će pružiti pregled istraživanja na području NLP obrade višerječnih izraza, s razmatranjem njihove relevantnosti za terminologiju i prevođenje. Težište će biti na najnovijim statističkim i semantičkim pristupima izvlačenju i identifikaciji višerječnih izraza te na koji način se oni najbolje mogu primijeniti u računalno potpomognutom prevođenju, s osvrtom i na neke problematične momente kojih krajnji korisnici takvih alata moraju biti svjesni.
Bit će kratko predstavljen TermeX, najsuvremeniji alat za izvlačenje terminologije, razvijen u TakeLab-u Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uz najavu najnovije verzije na kojoj se radi u suradnji s prevoditeljskom zajednicom. Cilj je stvaranje proizvoda koji će zadovoljiti potrebe prevoditelja u njihovom svakodnevnom radu i pomoći im u postizanju prijevoda visoke kvalitete i u okolnostima stalnog pritiska rokova isporuke.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite najkasnije do 22. listopada na e-mail: lradisic@hgk.hr.