Objavljeno: 30. 08. 2021. , Ažurirano: 30. 08. 2021.

Vrijeme održavanja: 26.08.2021.


Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, kojim HGK – Županijska komora Split trenutno predsjeda, održao je prvu zajedničku konferenciju s Dunavskim biznis forumom pod nazivom Društveni izazovi europskih makroregija. Konferencija je održana 26. kolovoza u Mostaru te je okupila brojne relevantne stručnjake iz zemalja dviju europskih makroregija, jadransko-jonske i dunavske.  

''Konferenciju smo zamislili kao mjesto povezivanja i razmjene iskustava dva foruma iz dvije makroregije po pitanju društvenih izazova i tema od zajedničkog interesa za obje regije. Živimo u turbulentnom vremenu, brzih promjena i ekstrema, suočeni s brojnim društvenim izazovima za koje ne postoje gotove formule i rješenja. Pitanja zdravlja, koje je pandemija stavila u fokus, migracija, klimatskih promjena i ekstrema, resursa i sirovina, čiste i sigurne energije, zelenog i integriranog prometa, održivog turizma zajednička su, a današnji paneli dat će uvid u neka od njih te vjerujem potaknuti nove ideje i buduće korake na putu iznalaženja rješenja'', poručio je s konferencije predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. 

Važnost suradnje dviju makroregija u kojima je Hrvatska sudionica istaknula je i potpredsjednica HGK te Ambasadorica EU makro-regionalne strategije Mirjana Čagalj. ''Suradnja između jadransko-jonske i dunavske makroregije od izuzetne je važnosti za kvalitetniju realizaciju gospodarskog rasta, a osobito je to važno u ključnim sektorima poput kreativnih industrija i IT industrije. Suradnju smo započeli potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između komorskih regionalnih udruženja jadransko-jonske i dunavske regije te je vrlo važno, i zbog toga sam izuzetno zadovoljna, da se ona nastavlja i ovom konferencijom'', rekla je Čagalj. 

A za poseban doprinos međuregionalnoj suradnji Mirjani Čagalj je u sklopu konferencije svečano uručena povelja Lumina Mostariensia. 

Mirjana Čagalj.jpg

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj s dobivenom poveljom za poseban doprinos međuregionalnoj suradnji

Konferencija je obuhvatila četiri panel-diskusije: centralni panel posvećen temi društvenih izazova te panele posvećene energetici, prometu i turizmu. Energetski panel fokusirao se na temu Zeleni plan za zapadni Balkan - tranzicija čiste energije deset mjeseci nakon Sofijske deklaracije, prometni panel na razvoj multimodalnih europskih koridora, a turistički na važnost strateških dokumenata u turističkom sektoru. Dok su Čagalj i Tomaš sudjelovali u radu prometnog, odnosno turističkog panela, o transformaciji gospodarstva na održivost govorio je na energetskom panelu potpredsjednik HGK Tomislav Radoš, koji je naglasio da će zrak, zemlja i voda u budućnosti postati konkurentske prednosti i poluge gospodarskog razvoja.  

Organizatori konferencije izrazili su namjeru da se nastavi s njenim održavanjem svake godine te da postane tradicionalna, a teme kojima se ove godine bavila, poput povezivanja u područjima energetike, infrastrukture i turizma, prošire i na ostale koje dijele dvije europske makroregije. 

 Sudionici konferencije.jpg

Sudionici konferencije