Održano trideset razgovora hrvatskih i austrijskih tekstilaca

Vrijeme održavanja: 17.05.2017.   /   Rok prijave: 07.05.2017.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori 17. svibnja četiri austrijske tvrtke iz sektora tekstila (ALPENHEAT Produktions und Handels GmbH, Hotelausrustung Schranz GmbH, ISA-TEX Gmbh te YKK Austria GmbH) i osamnaest hrvatskih razgovarale su o mogućnostima kooperacije na izradi manjih kolekcija, nabavi zaštitne i radne odjeće, galanterije te pružanju usluge šivanja. 

Austrijski tekstilni sektor broji oko 300 tvrtki te izvozi čak 80 posto proizvodnje, no s obzirom na to da im je ključno zadržavanje visokog stupnja kvalitete, zainteresirani su za suradnju s hrvatskim tvrtkama, koje uz stručnu i kvalitetnu radnu snagu mogu ponuditi i razvijen dizajn, nove ideje te pružati usluge na najvišoj razini te u skladu s dogovorenim rokovima. Na to se u pozdravnom govoru osvrnula i Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, rekavši da je svjesna značaja svjetskog tržišta, ali i težine oznake "Made in EU". Hrvatsko i austrijsko tržište su bliski, ukupna je gospodarska razmjena u 2016., uključujući usluge, iznosila više od 3,5 milijardi eura, no prostor za daljnje poboljšanje postoji, jednim dijelom upravo i u sektoru tekstilne i kožno-prerađivačke industrije, rekla je Silva Stipić Kobali, direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU. Tekstilna i odjevna industrija zauzimaju važno mjesto u hrvatskom gospodarstvu s obzirom na dugogodišnju tradiciju, značajan broj zaposlenih i partnerstva s europskim i svjetskim tvrtkama. Mnoge međunarodne tvrtke prepoznale su potencijal hrvatskog tržišta, a neke su od značajnijih austrijskih investicija izgradnja Paul Green tvornice u Prelogu, pogon HAIX obuće i druge. Jagoda Divić u kratkoj je uvodnoj prezentaciji austrijskim tvrtkama predstavila hrvatski tekstilni sektor istaknuvši da tekstilna i odjevna industrija u RH broje gotovo 800 tvrtki i zapošljavaju više od 17 tisuća ljudi. 

Trenutno je oko 750 austrijskih poduzeća na razne načine zastupljeno na hrvatskom tržištu. Najveća su austrijska ulaganja u hrvatski financijsko-bankarski sektor, telekomunikacije, zatim u proizvodnju sanitarne keramike, betonskih i gipsanih proizvoda, u osiguravajući sektor te trgovinu. U posljednjih nekoliko godina raste broj strateških ulagača u industriju. Jednu od najvećih greenfield investiciju u RH realizirao je austrijski partner, poduzeće Boxmark Leather.

Uz tekstilnu i obućarsku industriju, najperspektivniji su sektori u kojima mogu sudjelovati hrvatske tvrtke IT, metaloprerađivačka, elektroindustrija, industrija prerade drva i prehrana. Upravo stoga Hrvatska gospodarska komora, kako bi omogućila hrvatskim tvrtkama lakši plasman roba i usluga u dogledno vrijeme, u suradnji s Vladom RH i uz njenu potporu, odnosno resornih ministarstva vanjskih i europskih poslova te gospodarstva, planira otvaranje predstavništva HGK u Beču.

Kontakti

  • Anita Stipić viša stručna suradnica, Pododjel za europska tržišta Tel: +385 1 456 1783 Email: astipic@hgk.hr