Objavljeno: 29. 04. 2020. , Ažurirano: 30. 04. 2020.

Predstavnici istarskih tvrtki iz područja kreativnih i uslužnih djelatnosti razgovarali su s predsjednicom HGK – ŽK Pula Jasnom Jaklin Majetić, a glavna je tema razgovora bila poslovanje organizatora evenata, odnosno organizatora vjenčanja, festivala, sajmova, izložbi i drugih manifestacija u Istarskoj županiji.

Raspravljalo se o problemima organizatora evenata koji okupljaju više od 200 mikro, malih i srednjih poduzeća te obrta u Istri. Procjenjuje se da je u industriju manifestacija i događaja u Istarskoj županiji uključeno više od 1500 zaposlenih koji su početkom ožujka prestali s poslovanjem te nema naznaka daljnjeg poslovanja zbog obustave javnog okupljanja većeg broja ljudi. Pritom poslovni subjekti u ovom segmentu surađuju s predstavnicima niza drugih djelatnosti kao što su: catering usluge, usluge opremanja prostora i najma opreme, fotografi, cvjećari, dekorateri, saloni vjenčanica i krojači, animatori i mnogi drugi, kojima će zbog nemogućnosti održavanja evenata biti ugroženo poslovanje.

Poslovni subjekti u ovom sektoru predlažu dva glavna smjera aktivnosti kojima bi se omogućio opstanak tvrtki i obrta te sačuvala radna mjesta. Prvi bi smjer aktivnosti uključivao različite vrste potpora za plaće i doprinose, moratorij na kredite i lizinge, omogućavanje plaćanje PDV-a nakon naplate računa, oslobađanje plaćanja troškova najma za poslovne prostore i komunalne naknade do potpunog okončanja pandemije i ponovnog pokretanja tržišta te druge mjere.

Drugi bi se smjer aktivnosti odvijao u skladu s postupnim popuštanjem mjera, a organizatori evenata nadaju se da bi 1. lipnja mogao biti prihvatljiv datum za sljedeću fazu mjera, kada bi se moglo početi s radom, kako bi se održala određena događanja na kojima će se okupljati maksimalno do 200 osoba. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, slijedilo bi postupno potpuno ukidanje ograničenja okupljenog broja osoba. Za takvu mjeru popuštanja poslovni subjekti predlažu da se u suradnji s epidemiološkim službama izradi set mjera koje bi se provodile radi zaštite sudionika događanja.

Za male obiteljske hotele i restorane u sklopu hotela, koji su često mjesto održavanja različitih privatnih ili poslovnih događanja, predlaže se set mjera vrlo sličan mjerama koje se provode u trgovinama široke potrošnje, a za specijalizirane trgovine vjenčanica, svečanih haljina i odijela potrebno je omogućiti rad u kojem se isprobavanja i mjerenja odvijaju u trgovinama prema načelu rada frizerskih ili kozmetičkih salona, odnosno, usluživanje jednog po jednog klijenta. 

Zaključeno je kako je  potrebno usuglasiti mjere koje će ovim poslovnim subjektima omogućiti rad u drugačijim i poslovno prihvatljivim okolnostima budući da trenutne okolnosti zasad nisu zadovoljavajuće niti je moguće poslovati prema trenutno donesenim mjerama. Uz HGK – Županijsku komoru Pula podršku zahtjevima organizatorima evenata dala je i Obrtnička komora Istarske županije.