Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj Constantin-Mihail Grigorie posjetio je 3. studenoga Hrvatsku gospodarsku komoru te se sastao s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem. Raspravljali su o trenutnom stanju i mogućnostima unaprjeđenja bilateralne gospodarske suradnje.

Predsjednik Burilović kazao je da je rumunjski gospodarski razvitak posljednjih godina jedan od najsnažnijih u EU. Rumunjska je drugo najveće tržište u srednjoistočnoj Europi, s gotovo 22 milijuna stanovnika, a energetika i poljoprivreda ubrajaju se u glavne motore gospodarskog razvoja. „Snažan sektor poljoprivrede otvara velike prilike za naše tvrtke, od izvoza poljoprivredne mehanizacije do repromaterijala i sredstava zaštite. Također, priliku vidimo i za svoju prehrambenu industriju te za sektor graditeljstva“, istaknuo je Burilović.

Grigorie je istaknuo da je pristupanje Rumunjske Europskoj uniji donijelo trajna poboljšanja u poslovnom okruženju, što je rezultiralo boljom kakvoćom života. „Rumunjska je radna snaga obrazovana i jeftina, zahvaljujući čemu su na naše tržište, sedmo prema veličini u EU, došle brojne strane tvrtke“, istaknuo je Grigorie te je pozvao hrvatske gospodarstvenike na snažniju suradnju s rumunjskima.

Najavljeno je održavanje Rumunjsko-hrvatskoga gospodarskog foruma u prvoj polovini iduće godine u Bukureštu te je posebno istaknuta mogućnost suradnje gospodarskih komora u okviru inicijative Tri mora.

Trgovina između dviju zemalja godinama se kretala uzlaznim trendom, iako je u prvih sedam mjeseci ove godine robna razmjena u laganom padu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U 2015. godini ukupna robna razmjena dviju zemalja iznosila je 289,7 milijuna eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 27 posto.